Számíthatunk-e gáz-és benzinhiányra az ukrán válság miatt?

Napi.hu2014. február 24. 10:00

Az ukrajnai helyzet egyelőre nem érintette a hazánkba irányuló energiahordozó-szállításokat, de egy esetleges leállás esetére is van tartalék - írja a Napi.hu

A keleti szomszédunkon keresztül érkező kőolaj-és földgázszállítások leállása esetén megfelelő mennyiségű biztonsági készlet áll az ország rendelkezésérére. Jelenleg körülbelül 104 napra elegendő tartaléknak megfelelő kőolajat, gázolajat és benzint tárolnak az erre szolgáló létesítményekben, vagyis a törvény által előírt szintet is meghaladja. Földgázból pedig mintegy kéthavi átlagfogyasztásnak megfelelő mennyiség található a tárolókban összesen. De egy elhúzódó keleti válság esetén más országokből érkező földgáz is biztosíthatná hazánk minimális szinten történő ellátását.

Kőolajtermékekből pedig jelenleg is több forrásból történik az ország ellátása, így válsághelyzet esetén ezek szerepének növelése is megoldás lehetne. A Mol Nyrt. nyilatkozata szerint ők is rendelkeznek alternatív beszerzési útvonalakkal. A világpiacon egyébként is folyamatosan hozzá lehet jutni kőolajhoz. Az ezzel járó többletköltségek megítélésébe az olajtárság nem kívánt bocsátkozni.

Címkék:
gáz, energia, benzin, mol, ukrajna,