Társasházban laksz? Ezek a legfontosabb változások februártól!

Pénzcentrum2014. február 6. 18:00

Február elsejétől akár a jegyzőhöz is fordulhatnak azok, akik hiányosságokat tapasztalnak a társasházuk működését illetően - tájékoztatta lapunkat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

A Szövetséghez érkezett panaszok sokasága jól mutatja, hogy a lakók sok visszásságot érzékelnek lakóközösségük életében, és sokszor kiszolgáltatottnak érzik magukat a társasház szerveivel és képviseletével szemben. Több megkeresés a közös költséggel megfizetésével kapcsolatos volt, míg mások az évek óta össze nem hívott lakógyűlések miatt ellehetetlenülő és élhetetlenné váló környezetüket vagy éppen a vezetés elszámoltatásának hiányát sérelmezték.

A FEOSZ közleményében több konkrét példát is említ a fenti esetekre: találkoztak olyan lakóközösségben élő panaszos fogyasztóval, aki azért kereste meg őket, mert a jegyzőkönyvek hivatalos másolata helyett minden formai követelményt nélkülöző, hiányos emlékeztetőt kapott csak a fizetési kötelezettségeket is érintő fontos közgyűlésről. A Szövetséghez olyan kifogás is érkezett, melyben a fogyasztó azt panaszolja, hogy bár a szervezeti és működési szabályzat biztosította volna számára felgyűlt tartozásának részletekben való rendezését, ezzel azonban nem élhetett, mert megkeresésére a közös képviselő nem reagált, csak a szokásos fizetési felszólításokat kapta továbbra is.

2014. február elsejével azonban életbe lépett az a törvénymódosítás, melynek köszönhetően jegyzőhöz fordulhatnak a fogyasztók a panaszaikkal a társasház működését illetően. Ezek után már a területileg illetékes jegyző ellenőrzi azt, hogy a társasház belső szabályzatai nem ütköznek-e jogszabályba, ahogy az is a jegyző felügyelete alá fog tartozni, hogy a társasház működése, a közgyűlési határozatok meghozatala során nem kerül-e sor jogsértésre, valamint illeszkednek-e az alapító okirat tartalmához. Ez azért is fontos, mert ezekben a dokumentumokban vannak rögzítve például a közös költség viselésének előírásai, a házirend részletes szabályai, a közös képviselő feladatai.

Amennyiben a jegyző szabálysértést vagy jogsértést tapasztal, úgy bírósághoz is fordulhat a társasház működésének helyreállítása érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
lakás, közös költség,