Fillérekért vásárolják fel az oroszok a Balatont

Pénzcentrum2013. április 12. 09:04

Kihasználva a padlón lévő ingatlanárakat lelkesen vásárolnak a külföldiek a Balaton környékén, illetve olyan gyógyüdülők körzetében, mint Hévíz. Németek és oroszok állnak az érdeklődők sorának elején - írja a Napi Gazdaság.

Szemben az elmúlt évekkel számos ajánlat az ingatlanügynökségek tapasztalatai szerint jó eséllyel találkozhat egy külföldi vevő érdeklődésével. A négy évvel ezelőtti pénzügyi válság, illetve az azzal összefonódó ingatlanpiaci összeomlás után gyakorlatilag leálltak a magyarországi ingatlanfejlesztések, a beruházások minden idők mélypontjára hanyatlottak, a jelzáloghitel-piac kiszáradt. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek a külföldi befektetők, akik életet leheltek az ágazatba.

A külföldiek részben az árverésen értékesített ingatlanokat célozzák meg. Az érdeklődők a mostanra kialakult alacsony árakban jó piaci belépési lehetőséget látnak. A válság kezdete óta 25-30 százalékkal rogytak meg az árak. A jelenlegi mélypont kiváló lehetőséget kínál a jó ingatlanüzletekre vadászó befektetőknek.

A lakáspiac Budapesten kívül lényegében stagnál. A vevők a Balaton környékén jelentek meg, továbbá a tágabb környezetben lévő egyetemi városokban. Az utóbbiakban a diákok generálnak némi forgalmat, míg a Balatonnál a külföldiek vadászgatnak. A nap apartmanok legkevesebb félmillió dollárba (114 millió forint) kerülnek, míg a legdrágább házak ára eléri a hárommillió dollárt. A déli part persze olcsóbb, nagyobb lakások értéke itt 390 ezer dollárnál (90 millió forint) indul. Míg Budapesten a válság előtt sok ír keresett lakást, a Balaton régiója a nyugdíjba vonuló jómódú magyarok és az itteni üzleti vagy családi kapcsolatokkal rendelkező német nyugdíjasok célpontja volt.

Az elmúlt években megjelentek a piacon az oroszok, akik elsősorban Hévízt fedezték fel maguknak. A gyógyüdülő központ környékén cirill betűs eladási ajánlatok is olvashatók az ingatlanügynökségek kirakataiban. Az európai uniós állampolgárok minden további nélkül vásárolhatnak ingatlanokat Magyarországon, az EU-n kívülieknek engedélyre van szükségük, amit azonban az ingatlanügynökök tapasztalatai szerint szinte minden esetben megadnak a hatóságok. Az engedély ára alig több mint 200 dollár (45 ezer forint).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: