Nem háríthatják át az energiaszolgáltatók a különadókat

Pénzcentrum2013. március 12. 10:17

A parlament kedden törvényben tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót.

Az erről szóló kormányzati előterjesztést kedden kivételes sürgős eljárásban, 264 igen szavazattal, 5 nem ellenében és 13 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A szabályozás arra is kitér, hogy ha a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) a rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozatát bírósági felülvizsgálat eredményeként hatályon kívül kell helyezni, ez csak a hivatal új határozatának jogerőre emelkedése után lehetséges.

Háttér:

Múlt hét végén jelent meg a sajtóban, hogy a gázhálózati társaságok sorra pert nyertek (első fokon) a Magyar Energia Hivatallal szemben a januárban életbelépő a rendszerhasználati díjak ügyében. Mint ismeretes, a rendszerhasználati díjak csökkentése részét képezte a kormány januári 10 százalékos rezsicsökkentésnek is, így jogerős ítélet esetén borulna a kormányzati lépés. Az üggyel összefüggésben a hétvégén a fejlesztési tárca már be is nyújtotta módosító javaslatait, ami törvényi szintű jogszabályok által lehetetlenítené el a bírósági ítélet végrehajtását.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a kormányfő beszédében egyértelművé tette, hogy a rezsikérdésben semmilyen ellenállást nem tűr, és bármilyen ezzel szembemenő lépést a kormány kész megtorolni. Mint mondják, jelen ügy kapcsán látni kell, hogy az energiaszolgáltatók jogorvoslati lehetőségükkel élve fordultak a Fővárosi Törvényszékhez, amely a jelenleg érvényes jogszabályok tükrében (első fokon) igazat adott nekik, vagyis megállapította, hogy a Magyar Energia Hivatal nem a jogszabályoknak megfelelően határozta meg a januártól érvényes rendszerhasználati díjakat. Habár a kormánykommunikáció korábban is több alkalommal említette a további rezsivágások lehetőségét, a kormányfő mostani kijelentése egyértelművé tette, hogy a hazai lakossági energiaszámlák a jövőben tovább csökkennek.

Címkék:
energia, sárga csekk,