Hiába lesz magyar az E.On, nem lesz olcsóbb a gáz

Pénzcentrum2012. december 4. 08:34

Nem jelent majd olcsóbb gázt vagy javulást az ellátásbiztonságban az E.On magyarországi gázüzletágának állami megvásárlása - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint nem várható az Oroszországból importált gáz árának csökkenése azzal, hogy államivá válik az E.On itthoni gázüzletága - vagyis azzal, hogy a 2016. január elsejétől érvényes hosszú távú gázbeszerzési szerződést (htsz) már egy állami szereplő köti meg, ráadásul az ellátásbiztonságot sem javítja egy ilyen lépés.

A kormány korábbi közlése szerint "versenyképesebb" árakat, az importlehetőségek bővítését és általánosságban az energiabiztonság növelését várja az üzlettől. Belföldön a hatósági árakkal mindenféle tulajdonszerzés nélkül is "teljhatalma" van az államnak a (lakossági) energiaárak alakításában, a nagykereskedelem és a tárolókapacitások megszerzésével nem alakul ki kedvezőbb helyzet.

A nagykereskedő E.On Földgáz Trade Zrt. (FT) és a kereskedelmi gáztárolókat üzemeltető E.On Földgáz Storage Zrt. (FS) MVM Zrt.-re való átruházásáról pénteken írt alá szándéknyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.On AG elnök-vezérigazgatója: a Miniszterelnökség közleménye szerint a felek december 15-ig állapodnak meg a végleges feltételekről, január végéig pedig alá is írják az erről szóló szerződést.

 

Címkék: