Családi ház: építsünk vagy vegyünk?

Pénzcentrum2012. november 29. 12:01

A telekpiacra az egyre csökkenő sajátcélú lakásépítés mellett a családi házak viszonylagosan nyomott ára is rányomja a bélyegét. Amíg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig 10-15 százalékkal esett vissza.

A belterületi telkek piacán továbbra is visszafogott kereslet tapasztalható szinte az egész ország területén - derül ki az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjából. Az okokat vizsgálva több szempont is felmerülhet. Egyrészt a sajátcélú lakásépítések 2008 óta tartó folyamatos csökkenése, ami a fővároson kívül az ország minden területére jellemző. A fővárosban tradicionálisan az értékesítési célú lakásépítések domináltak, ezért a visszafogottabb visszaesést az alacsony bázis magyarázhatja. A tendencia 2012 első kilenc hónapjában is folytatódott, az idei év első három negyedévében a fővárosban stagnált, a vidéki városokban 8 százalékkal, a községekben pedig 20 százalékkal csökkent a saját használatra épített lakások száma 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Építés vagy vásárlás?

Bár nem teljesen megegyező a saját használatra lakást építők és a családi házat vásárlók csoportja, beszédes, hogy míg 2009-ről 2011-re az ország egyes területein 45-55 százalékkal csökkent a sajátcélú lakásépítések száma, addig a használt családi házak forgalma Budapesten és Pest megyében stagnált, a vidéki megyékben pedig csak 10-15 százalékkal esett vissza. "Az építkezési kedv megcsappanását mi is egyértelműen érzékeljük a telekpiacon. Gyakori, hogy az ügyfeleink párhuzamosan keresnek családi házat és építési telket" - mondja Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Természetesen nem minden esetben helyettesítheti egymást a családi ház vásárlása és az építkezés. Szentendrén főleg a magasabb ártartományban keresők, akik akár 20-25 millió forintot is hajlandóak egy telekért áldozni, ragaszkodnak a saját építkezéshez. Emögött főleg a speciális, saját építkezés keretében megvalósítható igények állnak, nem ritka, hogy ezek a keresők már a családi ház kínálatot áttekintve döntöttek a saját építkezés mellett. Ebben az ártartományban kevesebb a kereső, és az üzletek létrejöttét az is nehezíti, hogy az eladók kitartják az árat, nem, vagy csak nagyon nehezen hajlandóak engedni eredeti elképzelésükből. Esetükben főleg a motiváció hiányzik, a bevételre nincs égetően szükségük, ezért inkább kivárnak a magas áron.

Az olcsóbb telkek iránt már viszonylag nagyobb kereslet látható a környéken és ebben a szegmensben az eladók is rugalmasabbak. A kifejezetten csak telekvásárlásban gondolkozó kereső Gödöllő térségében is kevesebb. Nem ritka, hogy 20-22 millió forintos kerettel rendelkező keresők egyszerre keresnek telket, jó helyen található bontandó vagy felújítandó házat, vagy újszerű, jó minőségű családi házat. Az OC érdi irodájának kollégái például azt tapasztalják, hogy a felújítandó házakat jobban keresik, mint az építési telkeket. De Dunaharasztiban is kevés kimondottan telkeket kereső vevőről tudnak, ugyan itt a kínálat is szűkösebb, az eladók pedig kitartják az árat. Míg Debrecenben a jó elhelyezkedésű telkeknek van piaca, bár tény, hogy kevés a kimondottan telket kereső vevő és a jó lokációjú telkekből sincs sok a piacon. Debrecenben kevésbé tapasztalják, hogy a családi ház és a telek keresés párhuzamosan futna, ami mögött a határozottabb elképzelések, illetve különlegesebb igények és a szűkebb kedvező elhelyezkedésű telekkínálat áll. Győrben az országosnál valamivel jobb lakáspiaci trendeknek megfelelően a telkek piaca is élénkebb, mind kínálati, mind keresleti oldalon. Ezen a területen az eladók és a vevők árelképzelései sem esnek nagyon messze egymástól, az alku mértéke is kisebb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen telkeket keresnek?

A közvetítőtársaság adatai szerint 2012 harmadik negyedévében a budapesti, belterületi telekpiacon a legtöbb kereső a 13 és 22 millió forint között kínált telkek után érdeklődött. A legkeresettebbek a 15 millió forint körüliek voltak - a legtöbb érdeklődést a 600-700 négyzetméteres telkek generálták. A felsőbb ártartományokban, a 25-30 milliós, de még a 30 milliónál is drágábbakra szintén volt számottevő kereslet. A budai kerületekben a 100 millió forint körüli áron kínált telkek után már visszafogottabb mértékben érdeklődtek. A főváros agglomerációjában, bár érdeklődés mutatkozik a 2 és 5 millió forint között kínált telkek iránt is, a kereslet jórészt a 10 és 15 millió közöttiekre koncentrálódik. Ebben az értéktartományban 600 és 1200 négyzetméter között kínálnak telkeket, a legtöbb érdeklődő a 700-800 négyzetméteresekre jelentkezett. Egyébként, a telek árától függetlenül is ez a mérettartomány volt a legkeresettebb. Az ország keleti és nyugati felében egyaránt 2 és 9 millió forint közötti telkekre koncentrálódik a kereslet. A nyugati országrészben az ennél drágább telkek is keresettek, még a 20 milliós értéktartományban is számottevő a kereslet.

 

Címkék: