Nagyot buktak a vidéki családi ház tulajok

Pénzcentrum2012. szeptember 10. 12:35

Az idei szinteknek megfelelően alakult az augusztusi forgalom, amely továbbra is halványan a tavalyi átlag felett produkál. Az idei első 8 hónapban eddig közel 68 ezer ingatlan adás-vétel történt, ami a tavalyi azonos időszaknál éppen 20%-kal jobb forgalmat mutat. Nem szabad azonban elfelejteni a tavalyi rendkívül gyenge év eleji piac és a végtörlesztés miatti idei erős első hónapok közti óriási különbséget. Nemcsak az idei év leggyengébb keresleti intenzitását mutatta az augusztus hónap, de az első olyan időszak is egyben, amely a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva alulmúlja azt. Ennek egyrészt oka lehet a nyaralások erre a hónapra történő koncentrálódása is, de az újra induló kamattámogatott hitelezés miatti kivárás is.

A budapesti tégla lakások kivételével minden kategóriában magasabb átlagos négyzetméter áron történtek a tranzakciók, mint az előző hónapban. Ezzel szemben a fajlagos átlagárak vegyes képet mutatnak, a keleti országrészben például ugyanezért a négyzetméterárért egy hónappal ezelőtt kereken 1 millió forinttal kisebb lakásár átlag mutatkozott.

Továbbra is a vidéki házak eladói könyvelhették el a legnagyobb áresést az elsőre elképzelt irányárhoz képest, hiszen a 8 százalékos árváltoztatást követően a már "szokásos", átlag 10 százalék vevői alkut is elfogadták. Ehhez képest a panelek esetében fele ekkora, 5 százalék volt csak az alku mértéke, illetve a fővárosban az irányárat is csak 2 százalékkal kellett átlagosan csökkenteni. Az összes ingatlantípust egybevéve Budapesten 4+7 százalék, vidéken pedig 5+6 százalék volt az árváltozás mértéke.


Augusztusban a duplájára ugrott az 50-60 év közötti korosztály vásárlói aránya az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest, miközben a 40-50 közöttiek épp megfeleződtek. A legmarkánsabb vásárlói réteg 60 százalékkal továbbra is a 20-40 közöttieké. A vásárlás okát hónapok óta vezető elsőlakás vásárlók aránya a múlt hónaphoz képest 30 százalékot javított, most 39 százalékon áll. Az 50-esek vidéken is dupláztak, augusztusban az összes vevő 10 százalékát tették ki, de itt a korosztályi vizsgálatban egyéb jelentős eltérés nem figyelhető meg. Szintén nőtt valamivel itt is az elsőlakás vásárlók aránya.

Az eladói oldalt vizsgálva feltűnő a 30-as korosztály megugrása egy hónap alatt, 29-ről 42 százalékra nőtt az arányuk az összes eladó között. Augusztusban ők 13,8 millió forintos átlagon váltak meg ingatlanjaiktól. Tovább nőtt a nagyobba költözők aránya, most az eladók 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez az ok áll a tranzakció hátterében. Vidéken ugyanebből az okból 4-ről 8 százalékra nőtt az eladások aránya, de a két fő indok itt is a nagyobb lakásba költözés és az örökölt ingatlan értékesítése volt. Ezek közül a nagyobba vágyók aránya nőtt júliushoz képest, akkor 21 százalék volt ez az érték, augusztusra pedig már 32 százalék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vidéken a lezárt tranzakciók között egy hónap alatt nőtt a kicsi, 20-40 négyzetméter közötti méretkategória aránya, főleg a 100 négyzetméter fölöttiek kárára. Budán szintén a kisebb lakások mutattak növekedett forgalmat. A 20-40 és a 40-60 közötti méretsávok is nőttek a nagyobbak kárára, de aztán a 140 négyzetméter fölöttiek szintén növekedni tudtak. A pesti oldalon ehhez képest ellenkező eltéréseket lehet mérni, itt a 20-40 közöttiek csökkentek valamelyest és nőttek a 40-80 négyzetméter közöttiek az összes tranzakciót összevetve a júliusi adatokkal.

 

Címkék: