Támad a parlagfű: jönnek a bírságok

Pénzcentrum2012. június 15. 10:01

Néhány héten belül virágzik a parlagfű, így júliustól kezdődnek az ellenőrzések is. A Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke szerint annyi helyet foglal el gyomnövény a magyar földeken, mintha egy megyét kizárólag parlagfűvel vetettek volna be.

Hamarosan kezdődik a parlagfű-szezon - hívta fel a figyelmet a parlamentben tartott Nemzetközi Parlagfű Napon a Magyar Allergiaszövetség elnöke. Nékám Kristóf hangsúlyozta, hogy a növény terjedése ellen tett erőfeszítések a korábbi években szinte semmit sem értek.

Szerinte központi irányítás alá kellene venni a problémát. Az állam azonban úgy tűnik, elhárítja ezt és a kis közösségekre terheli a megoldást. Márpedig ez az egész országot érintő probléma, éppen ezért az egész országra kellene megoldási tervet kidolgozni - véli az elnök.

Tavaly 10 ezer hektárnyi területen rendeltek el kényszerkaszálást a parlagfű miatt, idén pedig júliusban indulhatnak az első ellenőrzések - mondta az InfoRádiónak Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese, aki hozzátette: nem lehet megbecsülni, hogy mekkora azon területek aránya, ahol a hatósági intézkedések hírére, vagy az attól való tartás miatt önként végezték el a termelők a parlagfű-mentesítést.

Ennek ellenére Kőmíves Tamás, a Magyar Növényvédelmi Társaság elnöke szerint a világ parlagfű epicentruma vagyunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jó hír az - fűzte hozzá -, hogy a parlagfűvel fertőzött területek országos aránya nem nő. Mint elmondta, leginkább a mezőgazdasági termőföldek fertőzöttek. Annyi helyet foglal a parlagfű a földeken, mintha egy megyét kizárólag parlagfűvel vetettünk volna be - érzékeltette a helyzet súlyosságát.

Kőmíves Tamás hozzátette: a parlagfű a lakókörnyezetben könnyedén eltávolítható, a mezőgazdasági földterületeken viszont ez óriási költséggel jár.

Címkék: