Filléres nyaralók a Balaton partján: itt érdemes keresgélni

Pénzcentrum2012. május 19. 08:06

Élénkülő kereslet, stagnáló árak és visszatérő befektetők jellemzik a Balaton térségének ingatlanpiacát. Északon a panorámás, 10-15 millió forint körüli nyaralók, családi házak és telkek keresettek, míg a déli parton az új építésű vagy újszerű állapotban lévő, minimum 1,5-2 szobás lakások a legnépszerűbbek 15-20 millió forint körüli vételárban. Tavaly az ország legdrágább 10 kistérségéből 5 a tóval volt határos, a 280 ezer forintos átlagértékkel a fonyódi és a siófoki kistérség Budapestet is megelőzi.

A tavalyi év vége óta egyértelműen élénkülésnek indult a Balaton-parti ingatlanok iránti kereslet. A lendület a végtörlesztési hajrá lecsengésével sem hagyott alább, és az előrejelzések szerint a nyári szezonra csúcsosodhat ki. A Balaton déli partján, például Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén továbbra is népszerűek az új építésű, vagy újszerű állapotban lévő lakások, jellemzően a minimum 1,5-2 szobás elosztású, 15 millió forint körüli vételárú ingatlanokat keresik az ügyfelek.

"A vízpart közelsége, a társasház és környezetének minősége akár 20 millió forint környékére is feltornázhatja azt az árat, amit a vásárlók hajlandók kifizetni" - mondja Kosztolánczy György. Az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója hozzátette: a tapasztalataik alapján tendenciának mondható, hogy a kereséskor egyre inkább a praktikus szempontok érvényesülnek, a tároló, a gépkocsibeálló megléte ma már elsődleges szempontnak számít. Családi házakat leginkább 10-15 millió forint alatt, vagy 40 millió forint felett keresnek az érdeklődők, utóbbi kategória azonban a hitelezési piac beszűkülése, illetve a hitelfelvételtől való ódzkodás miatt csak korlátozott számú érdeklődőt vonz.

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken leginkább a 10-15 millió forint körüli kisebb nyaralók, családi házak és az építési telkek keresettek. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is megnőtt az érdeklődés - ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak fizetni a vevők. Nagyon korlátozott számban, de újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre, amelyeknél a romantikus környezet és a balatoni panoráma mellett már kiépített infrastruktúrát, azaz utat, közműveket is elvárnak. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környéke Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik érdeklődés a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjaira mutatkozik érdeklődés.

"A balatoni ingatlanpiacot 2011 novemberétől eleinte a végtörlesztés adta jó "beszállási" lehetőség élénkítette, ugyanakkor az érdeklődés a végtörlesztés kifutását követően is megmaradt" - mondja Kosztolánczy György, aki szerint bizonyos településeken a februártól újra elérhető otthonteremtési támogatásnak, közismertebb nevén szocpolnak is köszönhető a keresletélénkülés. Szintén jellemző tendencia a befektetői kereslet erősödése, elsősorban a Balaton közvetlen környezetében, valamint a Velencei-tó népszerű településein (Agárd, Gárdony, Velence). A potenciális vevők továbbra is hisznek abban, hogy az ingatlanok itt jobban megőrzik értéküket, sőt értékük hosszú távon még emelkedni is fog. "Ezeken a helyszíneken a vevők körülbelül 10 százaléka keres kifejezetten befektetési céllal ingatlant" - húzza alá Kosztolánczy György.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A megnövekedett kereslet eddig nem tükröződött az árakban, azok jórészt stagnálnak 2011-hez képest, sőt bizonyos ingatlantípusoknál enyhe csökkenés is megfigyelhető. A legfrissebb OTP Értéktérképnek köszönhetően a 2011-es évre vonatkozó átlagárakról már vannak konkrét adatok; ezek alapján a Balaton-parti kistérségek országos szinten továbbra is a legdrágább területek közé tartoznak. Magyarország 175 kistérségéből tavaly csupán tíz kistérség fajlagos ára haladta meg a 200 ezer forintos négyzetméterenkénti összeget, ebből öt a tóval határos (öt másik pedig Pest megyei). Mintegy 280 ezer forintos átlagértékével például a fonyódi és a siófoki kistérség még a budapesti átlagot is megelőzi.

 

Címkék: