A támogatások növelésével állhat csak talpra a lakáspiac

MTI2012. május 4. 16:09

Az első negyedévben a tavalyinál 22 százalékkal kevesebb, mindössze 2 444 lakás épült, ha a tendencia folytatódik az idén tízezernél is kevesebb lakás készül el Magyarországon, ez történelmi mélypont lesz a magyar lakásépítésben - közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE).

A TLE a folyamat megfordítása érdekében a lakásépítési támogatás növelését szorgalmazza, amely így jól működő, lakásépítési támogatási formává válna.

A lakásépítési támogatásokról szóló kormányrendelet - az új szocpol rendelet - ez év első napján lépett hatályba, és vissza nem térítendő támogatást ad az építkező, illetve új lakást vásárló családoknak. A nagysága a gyerekek számától, és a lakás nagyságától függően 800 ezertől 2,5 millió forint lehet. Az energetikai besorolásától függően az alap támogatás legfeljebb 1,3-szorosához lehet jutni.

A szervezet javasolja még, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarország vonjon be forrásokat a lakásépítésbe és -felújításba. Erre már ma készülni kellene, amit nehezít az, hogy az építési ágazat állami irányítása széttagolt.

A TLE javaslata: hozzon létre előkészítő, koordináló bizottságot a Nemzetgazdasági, a Nemzeti Fejlesztési, valamint a Belügyminisztérium, továbbá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Ha ez nem történik meg még ebben az évben, akkor a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak alatt is valószínűleg folytatódni fog a hazai lakáságazat mélyrepülése - áll a közleményben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
szocpol 2020,