Túl sokat fizetsz a vízért? Jöhet az állami segítség

MTI2012. február 14. 15:20

Az idei költségvetés 4,5 milliárd forintot tartalmaz azon települések támogatására, amelyekben az átlagosnál drágább az ivóvíz, illetve a csatornaszolgáltatás és a szennyvíztisztítás - az elosztást meghatározó vidékfejlesztési miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A 4,5 milliárd forintból a kormány 50 milliós tartalékot különített el, az ivóvízminőség ideiglenes fenntartására. A támogatás 1,1-1,2 millió embert érint, tavaly 626 település jutott ilyen segítséghez.

A támogatás a Magyar Államkincstár elektronikus rendszeréből letölthető adatlapon igényelhető. Az az önkormányzat jogosult támogatásra, amelynél az ivóvíz szolgáltatás fajlagos ráfordítása a csatornázatlan területen meghaladja a köbméterenkénti 498 forintot. A csatornázott területen a két szolgáltatásnak - együttesen - drágábbnak kell lennie 1 002 forintnál. A más víziközműtől átvett víznek pedig - a támogatás elnyeréséhez - drágábbnak kell lennie köbméterenként 320 forintnál.

A pályázatokat tárcaközi bizottság bírálja el, de a döntés a vidékfejlesztési miniszter kezében van.

A támogatás feltétele - egyebek mellett - az, hogy a hálózati veszteség ne haladja meg a 15,5 százalékot, a személyi jellegű ráfordítás nem lehet több - az előző évihez képest - 4,9 százaléknál, az energiaköltségek pedig legfeljebb 2,6 százalékkal emelkedhettek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: