Rekordhónappal indult az év a lakáspiacon: nehéz lesz felülmúlni

Pénzcentrum2012. február 1. 19:06

Kiemelkedő, az elmúlt évek legnagyobb darabszám forgalmával zárt az idei első hónap a hazai ingatlanpiacon. A Duna House becslése szerint 2012 januárjában országosan összesen 12 970 db adás-vételi tranzakció zajlott.

A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése is. Ez utóbbi a januári forgalom közel egyharmadát tette ki, így a két jelentős ingatlanpiaci esemény összhatásaként a kínálat és a kereslet időben egymásra tudott találni.

A társaság prognózisa szerint az első negyedév - főleg a végtörlesztés áthúzódó hatása miatt - lényegesen erősebb lesz, mint 2011. hasonló időszaka, ami historikusan is jelentős negyedéves mélypontnak számított. A januári 12 970 darabos havi tranzakciószám több mint két és félszer akkora, mint a tavalyi hasonló érték, és hároméves csúcsnak számít, de a jelentős egyszeri hatások miatt nem beszélhetünk még trendfordulóról.


A hitelpiac tekintetében a társaság arra számít, hogy a végtörlesztési időszak után újra megindulhat a verseny a bankok között, aminek eredményeképpen a jelzálog alapú hitelek THM-je a mostani 13-16 százalékról 10 százalék környékére csökkenhet.

 

Címkék: