Lakásfelújítási program Kőbányán, 1 milliárdnyi EU-s támogatással

MTI2012. január 11. 19:34

Megkezdődött a kőbányai Kis-Pongrác lakótelep rehabilitációja, a beruházás részeként társasházak, közintézmények, közterületek újulnak meg - tájékoztatta a X. kerületi önkormányzat az MTI-t.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármester elmondta, hogy a kerületben nagyon különböző városrészek vannak, ezek közül a Kis-Pongrác lakótelep a leszakadás, szegregálódás útján jár, amit szeretnének megállítani. Arról is beszámolt: a lakótelepen 60-70 éve lényegében változatlan a helyzet, a lakások komfort nélkül épültek, s csak a lakókon múlt, hogy ezeket belül átalakítsák.

2013 decemberére az 1939 és 1943 között épült 20 társasház, 74 szociális bérlakás, közintézmények (egyebek mellett óvoda és bölcsőde) és közterületek újulnak meg. Az épületek között közösségi kerteket, játszóteret, sportpályát alakítanak ki, és felújítják a járdákat. Tizenkét ponton telepítenek térfigyelő kamerákat, valamint 264 parkolóhelyet is kiépítenek.

A legelső lépések egyike egy közösségi ház kialakítása a Gyöngyike utcában, amely jelenleg drogprevenciós központként működik. A kerület tájékoztatása szerint az épület olyan közösségi programoknak ad majd helyet, amelyek célja "a társadalmi szegregáció csökkentése, a közösségi élet új formájának létrehozása a Kis-Pongrácon".

A beruházás része a helyi lakosság munkaerő-piaci reintegrálása is, ugyanis olyan képzéseket indítanak, amelyek kitörési esélyt jelenthetnek az alacsonyabban képzettek számára is. Emellett a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. pályázatot ír ki civil szervezetek számára térítésmentes, a helyi közösség bevonását célzó kisebb közösségi programok (kulturális rendezvények, sportesemények) megvalósítására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szociális célú városrehabilitáció 1,176 milliárd forintból valósul meg, amelyből 929,5 millió forint uniós támogatás.

Címkék:
drogprevenció,