Lakásvásárlás: könnyű helyzetben a vidékiek

Pénzcentrum2011. július 22. 17:02

Jóval kevesebb időbe telik egy átlagos vidékinek megkeresni egy ugyanakkora lakás árát a saját régiójában, mint egy budapesti vagy Pest megyei társának. A lakások átlagos négyzetméterára nagy különbséget mutat országrészenként, de ha a régiós átlagkeresetet is beillesztjük a képletbe, kiderül, hogy hol mennyit kell dolgozni egy lakás megvásárlásához.

2011-ben az ingatlanárak és a jövedelemviszonyok alapján az Észak-Magyarországon élők tudnak a legalacsonyabb áron egy adott méretű ingatlanhoz jutni, legalábbis ha a KSH regisztrált jövedelmekre vonatkozó adatait, és a Duna House legfrissebb, az ingatlanpiaci mozgásokat figyelő Barométerének az értékeit használjuk fel.

Észak-Magyarországon az éves nettó átlagjövedelemből 11,4 négyzetméternyi lakásra futná, míg a sor végén a főváros (8,8 nm) és Pest megye (7,9 nm) áll. A Duna House elemzői szerint Pest megye tekintetében torz a kép, mivel az ingatlanok árát az agglomeráció felhúzza, míg az átlagkeresetet az agglomeráción kívül élők lenyomják, így keltve azt a látszatot, hogy a Pest megyében élőknek kell a legtöbbet dolgozniuk egy egységnyi méretű lakás megvásárlásához.

 


A számok összevetéséből természetesen nem az következik, hogy az ország északi és dunántúli régióiban élőknek mennyivel könnyebb lenne az élete, hanem inkább arra mutat rá az összehasonlítás, hogy a KSH által regisztrált átlagos jövedelmekhez viszonyítva, az egyes régiókban hogyan mozognak a statisztikai értelemben vett átlagos lakás négyzetméterárak. Magas jövedelemhez magas négyzetméterárak, alacsony jövedelemhez pedig némi szórással alacsony lakás négyzetméterárak kapcsolhatók, leszámítva a már említett Pest megyét, ahol sokan a budapesti jövedelmükkel vásárolnak ingatlant jellemzően az agglomerációban, így rontva az arányosított értéken.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
sar érték,