Lakcímmel trükköznek a szülők: vége a falusi iskoláknak?

Magyar Nemzet2011. július 13. 09:02

Jelentősen megugrik a gyerekek száma az óvodai és iskolai beiratkozás idején bizonyos településeken, illetve kerületekben. A szülők egy része ugyanis lakcímtrükkökkel próbálja elérni, hogy gyermeke az általa legjobbnak tartott oktatási intézménybe járhasson.

A tapasztalatok szerint a szülőket általában az viszi rá a trükközésre, hogy a körzetben túl sok a hátrányos helyzetű gyerek, és attól tartanak, hogy gyermekük nem fejlődik megfelelően - írja a Magyar Nemzet. Szintén gyakori, hogy a falusi gyerekeket viszik városi iskolába, Budapesten pedig az általában többféle szolgáltatást, művészeti képzést nyújtó elit intézmények hallatlanul népszerűek. A sok helyütt már bevett gyakorlat lényege: a gyermek és az anya papíron átköltözik a nagyszülőkhöz vagy a kiválasztott iskola körzetében élő rokonhoz, ismerőshöz.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint a határon túli magyar gyerekek egy része is lakcímváltoztatás útján jön magyar iskolába tanulni. Az oktatási ombudsman úgy véli, a jelenség ellen oktatási jogszabályokkal nem lehet fellépni, csak azzal, ha megszüntetik az iskolák közötti különbségeket.

 

Címkék: