Orbán: előkertes házat kaphat, akit kilakoltattak

Pénzcentrum2011. június 3. 08:32

Családi házakat építene, előkerttel, hátsó veteményessel a kilakoltatott devizahiteleseknek Orbán Viktor - derül ki a miniszterelnök Blikk-nek adott interjújából.

Orbán Viktor a lapnak elmondta: "Kilakoltatások első részben csak a 30 millió fölötti ingatlanok esetében, és 20 milliónál nagyobb hitelnél lehetnek. A leggazdagabbakat érintik először, mert ők vannak, akik leghamarabb tudnak megoldást találni, a szegények vannak a legvégén. S mire ők sorra kerülnek, nekik három menekülőpálya nyitva áll majd. Egyrészt bent maradhatnak a lakásukban, amelyet az állam a banktól megvesz, a bentlakó pedig bérlővé válik. A másik, hogy ha a lakó kisebb lakásban is megoldja az életét, s a bank egy kisebbre ad neki hitelt. A harmadik megoldás, hogy elhelyezzük őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek. Ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy honnan vesznek telket, melyen megkezdődhetne az építkezés, a miniszterelnök így felelt: "Állami földterületre van szükségünk, hiszen ott tudjuk majd viszonylag olcsón megépíteni ezeket a lakásokat. Így ingatlanspekuláció sem lesz. Százezer nem fizető ember van, alapvetően a nagyvárosok környékén élnek. Hamarosan ki fogjuk jelölni a Budapest környéki állami területeket, ahol indulhat az építkezés. Most arra keressük a választ, hogy ennek a munkának mekkora részét lehet közmunkában elvégezni, hogy még olcsóbb legyen."

Orbán Viktor a készülő épületekről is beszélt: "Családi házakban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni. Könnyűszerkezetes házak, amerikai típusú technológiával. Már a négyzetméter-kalkulációk is elkészültek. A házaspárok 40 négyzetméteres, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres családi házat kaphatnának."

 

Címkék: