Az áramtolvajok miatt több a rezsi

Pénzcentrum2011. március 23. 09:02

Energialopásból, illetve a hálózati eszközök rongálásából és eltulajdonításából származó veszteségek akár 10 százalékkal is megdobhatják a végfelhasználói árat - írja a Napi Gazdaság.

A villanyszámlákon nem szerepelnek az energialopás számlájára írható tételek, ugyanis a Magyar Energia Hivatal által az energia árában elismert hálózati veszteség csak a fizikai folyamatból eredő, műszakilag kikerülhetetlen volument jelenti, az ellopott energiát nem.

Bacslések szerint országos szinten 20 milliárd forint feletti mértéket elérő gáz- és áramlopások, illetve az ugyancsak milliárdos károkat okozó rongálások és az ezekkel kapcsolatos védelmi intézkedések költsége ellenben megjelennek a kiadási tételekben, tehát közvetve a fogyasztók fizetik meg.

A legköltségesebb tétel az ellenőrgárda fenntartása, de a kifinomult berendezések is sokba kerülnek, amiket a szolgáltatók a lopások visszaszorítása érdekében telepítenek - mondja Kutas István, az E.On Hungária Zrt. médiakapcsolati és pr-vezetője. A társaság ország szerte jelenlévő mintegy 220 fős energiakommandója, mintegy 1 milliárd forintba kerül.

 

Címkék: