Kínzó benzináremelés! - Nem fájna, ha...

Pénzcentrum2010. december 8. 06:54

Bár nominális értelemben soha nem tankoltak ilyen drágán a magyar autósok, a jelenlegi benzin és gázolajárak reálértéken nézve még a 2009. júliusi jövedéki adó és ÁFA emelés, illetve a 2010. januári újabb jövedéki adó emelés hatására sem futottak új csúcsra. Ez vélhetően a hazai autósokat cseppet sem vigasztalja, ahogy az a tény sem, hogy az utóbbi másfél év adóemeléseinek köszönhetően most 10%-kal (literenként hozzávetőlegesen 30 forinttal) magasabb áron tankolnak.



Nominális csúcs, de a reálérték még nem döntött rekordot

A mai 8 forintos benzinár és 6 forintos gázolajár emelés hatására soha nem látott magasságba emelkedett az üzemanyagok bruttó nagykereskedelmi listaára, így az autósok a kutakon is rekordáron tankolhatják a benzin (átlagosan valahol 353-354 forint környékén) és gázolaj (átlagosan valahol 340-341 forint környékén) literjét. A benzinár az utóbbi tíz évben 65%-kal, a gázolajár pedig közel 70%-kal emelkedett, vagyis literenként 136-137 forintos drágulást tapasztalhattunk.


Bár nominális értelemben rekordmagas üzemanyagárakról beszélhetünk, a 2000 eleji árakon számolt reálérték alapján 2000-2001-ben, valamint 2006-ban (a gázolaj esetében még 2008-ban) is magasabb benzin és gázolajárakat tapasztalhattunk. Az utóbbi másfél évben jelentősebb jövedéki adó emelésekre is sor került, de a benzin és gázolaj reálértéken nézve még mindig a 2000-es évek elején tapasztalt szintek közelében tartózkodik.


Ha nincs adóemelés, most nincs rekordár

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem beszélnénk még rekordmagas üzemanyagárakról, ha az utóbbi másfél évben nem emelkedtek volna az adómértékek. 2009. július 1-től a jövedéki adó emelése mellett az ÁFA a korábbi 20%-ról 25%-ra emelkedett, majd 2010. januártól újabb jövedéki adóemelés sújtotta a fogyasztókat. A benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára mindezek hatására most hozzávetőlegesen 10%-kal magasabb, mint adóemelések nélkül.


Amennyiben a jövedéki adóemelésekre és az ÁFA emelésre nem került volna sor, úgy a benzin literjét nagyságrendileg 34, a gázolaj literjét pedig nagyságrendileg 28 forinttal alacsonyabb áron tankolhatnánk.

Címkék:
benzináremelés,