Van kerted? Így spórolhatsz 6000 forintot

Pénzcentrum2010. április 7. 16:58

A mintegy száznegyvenezer fővárosi és Budapest környéki, kerttel rendelkező ingatlantulajdonos alig kilenc százaléka használ locsolási mellékmérőt, holott a mind szűkebbre szabott családi és társasházi költségvetések idején számukra sem utolsó szempont, mennyit spórolhatnak havonta a kert öntözésének költségein - áll a Fővárosi Vízművek közleményében.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területein élő kerttulajdonosok 2004 óta két díjcsökkentési lehetőséggel élhetnek, ha locsolásra használják a vizet Egyrészt május elsejétől október végéig igénybe vehetnek egy tíz-százalékos kedvezményt a szennyvízdíjból, másrészt - locsolómérő -, pontosabban locsolási célú mellékvízmérő felszerelésével lehetőségük nyílik arra, hogy az év bármely időszakában kertöntözésre használt víz után kizárólag vízdíjat fizessenek. A legújabb adatok szerint a fővárosi lakosságnak csak alig kilenc százaléka élt ez utóbbi megtakarítási lehetőséggel - holott e megoldás hosszú távú haszna semmiképpen sem elhanyagolható.

Egy átlagos méretű és vízszükségletű kert esetében ugyanis (amely 200 négyzetméter területű, a gyepesítése pedig naponta nagyjából egy köbméter vizet igényel), a jelenlegi vízdíjjal számolva, az öntözési időszak alatt akár több mint 6.000 forintot is megspórolhat az, aki locsolási mellékmérőt használ. A megtakarítások mellett azonban egy további nyilvánvaló előnye is van a locsolómérőnek: használatával könnyedén elkülöníthető a locsolásra szánt vízmennyiség díja; ezáltal a kiadások pontosabban tervezhetővé válnak.

A budapesti lakosság locsolási mellékmérő használatát ösztönző kampány célja, hogy a vízszolgáltató ügyfelei közül minél többen döntsenek a jelentős megtakarításokat eredményező és a kiadások áttekinthetőségét javító locsolási mellékvízmérő mellett.

Címkék: