Mennyire volt hideg az idei tél? Északon rekordok dőltek meg

Pénzcentrum2010. március 22. 09:47

Sokakat talán meglep a NASA kijelentése, miszerint az idei volt az utóbbi 130 év második legmelegebb tele a világon, még ha ezt saját tapasztalataink cáfolni is látszanak - írja a Népszabadság.

Kérdés persze, hogy mit nevezünk télnek, és a föld mely részét vizsgáljuk, ha ugyanis a december elejétől február végéig tartó időszakot, amikor is a déli féltekén nyár van, akkor valóban meleg volt az idei tél.

Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint például majdnem harminc éve nem volt ilyen hideg tél nyugati szomszédunknál: Bécsben és Linzben a százéves átlagnál 25 havas nappal több fordult elő, és a teljesen fagyos napok száma is a duplája volt a szokásosnak. Németországban is több országos hidegrekord dőlt meg, de Angliában is az elmúlt 30 év leghidegebb tele volt. Magyarországon januárban és februárban közel 2 fokkal hidegebb volt, mint a százéves átlag.

A NASA adatai szerint ugyanakkor a mérések bevezetése óta csak egyszer, a 2006-2007-es téli szezonban volt melegebb, mint most. Ez főként a déli félteke melegedésének köszönhető: Ausztráliában már a november is rekordhőséget hozott, de a novembertől januárig terjedő időszak egésze is melegebb volt, mint a rendszeres adatgyűjtések kezdete óta bármikor.

A déli óceánok szokatlan hőmérséklet-emelkedése is közrejátszik, amit az erős El Nino-tevékenységgel, illetve a még mindig növekvő ózonlyuk okozta intenzív felszíni sugárzással hoznak összefüggésbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A NASA Goddard Központjának mérései szerint 2000 óta minden évben egyre melegebb van: 1880 óta a globális átlaghőmérséklet 0,8 fokkal emelkedett.

Címkék: