Az EWEA szerint jó úton halad az Unió

Pénzcentrum2010. február 16. 14:13

Az Európai Unió 27 tagállamából mindössze 6 esetében áll fenn a veszélye annak, hogy az adott ország nem lesz képes megfelelni a korábban vállalt megújulóarány-kötelezettségének - derül ki az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) ma közreadott elemzéséből. Magyarország a kimutatás szerint képes lesz teljesíteni a korábban vállalt 13%-os részarányt.

A többség tehát előreláthatólag képes lesz megfelelni a 2020-as célszámoknak, sőt, 8 tagállam esetében azt valószínűsíti a szövetség, hogy még túl is fogják szárnyalni a korábban meghatározott célértékeket.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az EWEA által készített felmérés csak a tagállamok által benyújtott előrejelzési dokumentumokkal számol, amelyek nem tekinthetőek kötelező érvényűnek, vagyis semmilyen szankció nem jár azon tagországok számára, amelyek esetleg rossz előrejelzést készítettek.

A teljesítési képesség tekintetében az igazán fontos adatokat csak 2009. június 30-át követően fogjuk megismerni, eddigre kell ugyanis eljuttatni az Európai Bizottsághoz az ún. Nemzeti Cselekvési Terveket, amelyeken számos tagországban jelenleg is dolgoznak. Ezek lesznek azok a dokumentumok, amely pontosabb képet fognak festeni az egyes országok képességeiről, és az itt lefektetett stratégia már számon kérhető is lesz a tagállamokon. (A témával egy korábbi cikkünkben már bővebben foglalkoztunk, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az EWEA ma közölt megállapítása szerint a nem teljesítők: Belgium, Bulgária, Dánia, Olaszország, Luxemburg, Málta; míg a felülteljesítők: Észtország, Németország, Görögország, Írország, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Svédországok lehetnek.

Az egyes országok célértékeit, 2005-ös tényadatait, illetve megfelelési képességeiket itt tekinthetik meg.

Címkék:
szélenergia,