Lakást vennél idén? Erre számíthatsz

Pénzcentrum2010. január 12. 11:32

Megközelítőleg 27 000 új lakás épült 2009-ben Magyarországon. 2010-ben jóval kevesebbre számít az építőipari szakma. Az Elephant Holding összefoglalójából kiderül, mire készülhetnek azok, akik az idén kívánnak lakást vásárolni.

"Annak, hogy idén jóval kevesebb lakás építésére számítunk, az a fő oka, hogy a válság következtében a fejlesztők új projektek helyett jelenleg, a már készülőben lévő, vagy felépült lakásaik értékesítésére koncentrálnak. Ezek azonban minden bizonnyal az idei év során vevőre találnak és 2011-re keresleti piac alakulhat ki, azaz kevés új lakás közül válogathatnak majd a vevők. Ennek velejárójaként az árak is magasabbak lesznek" - magyarázta Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési igazgatója, aki szerint a lakásvásárlást tervezők most még kedvező feltételekkel kereshetnek új otthont, hiszen a sokszor kedvezményes ár mellett vonzóak lehetnek a fejlesztők által kínált egyéb extra szolgáltatások is az újépítésű lakóházakban.

A használt lakások piacán továbbra is jellemző, hogy a tulajdonosok akár 20%-os kedvezménnyel is eladják ingatlanjaikat, de ezek aránya még mindig alacsonyabb, mint azoké az eladóké, akik inkább várnak. Ugyancsak a várakozás jellemző a vevőkre, ám a szakember szerint ez hamarosan változni fog: "Ez a tendencia már egy ideje megfigyelhető a szektorban, így várható, hogy számukra előbb-utóbb napirendre kerül a lakásvásárlás. A lakásvásárlási illeték csökkenése is a vevőknek kedvez, így sokan döntenek majd úgy, hogy nem várnak tovább" - mondja a Zelei, aki szerint rosszul kalkulál az, aki további áresésre számít: az ingatlanok ára hazánkban továbbra is jóval elmarad a nemzetközi átlaghoz képest, s hosszú távon inkább az emelkedés lesz jellemző.

Címkék: