Hatszázezer család kap újévi ajándékot a kormánytól

Pénzcentrum2009. október 13. 09:47

Mégis a kedvezményes ötszázalékos áfakulcsba tartozik majd a távhőszolgáltatás - állapodott meg a kormánypárt és a miniszterelnök tegnap.

Jövő év elejétől a mostani tizennyolc százalékos áfakörből az ötszázalékosba kerül a távhőszolgáltatás - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap, miután tárgyalt az MSZP parlamenti képviselőcsoportjával. A lépés eredményeként - minden mást változatlannak feltételezve - tizenegy százalékkal lehet olcsóbb jövőre a távfűtés hatszáznegyvenezer háztartásban. A kormányfő hozzátette: a távhőáfa-csökkentés miatti bevételkiesés a jövő évi büdzsé tartalékait csökkenti, s ez mintegy húszmilliárd forintot tehet ki - írta a Népszabadság.

Bajnai a frakcióülés után közölte: "a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékos-szervezetek támogatása területén született megállapodásokkal, valamint a távhőáfa csökkentésével a kormány elment a falig, a jövő évi büdzsében ennyi tartalék volt". Kérdés, hogy amennyiben a közösségi közlekedés tervezett reformja, pontosabban a rendszerből való forráskivonás terve "nem megy át", úgy miből finanszírozza majd a kormány például a MÁV fennmaradó, sokmilliárdos költségeit.

Címkék: