2009 legolcsóbb és legdrágább házai és lakásai

Pénzcentrum2009. július 21. 09:32

Idén, Magyarországon a legolcsóbb ingatlan alig több mint 1 millió Ft-ért kelt el, míg a legdrágább 130 millió Ft-ba került új tulajdonosának. Bár önmagában nem ad a piac működéséről érdemi információt, az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy hálózata által az év első felében eladott, ezres nagyságrendű lakóingatlan közül melyek voltak a legolcsóbbak és legdrágábbak.

Legolcsóbb családi házak
Talán nem meglepő, hogy a legolcsóbb ingatlanokat a vidéki, kis falvakban található családi házak között kell keresni, s itt nem feltétlenül érvényes az ország nyugat-kelet irányú árlejtése. Ennek megfelelően, az olcsósági sorrend élén egy Lentitől 10 km-re található kisközségben, 1940-ben épült olyan ház áll, amely 1,2 millió Ft-ért kelt el, és ahová a közművek közül csak a villany van bevezetve. Viszonylag nagy mérete (74 m²) miatt a legalacsonyabb fajlagos árral is ez a ház rendelkezik: alig több mint 16 ezer forint négyzetméterenként.

A hárommilliós értékhatáron belül a falvak mellett két vidéki városban is adott el az Otthon Centrum családi házat. Nagykanizsán egy kétszobás, bontandó állapotú családi ház talált új tulajdonosra 1,5 millió Ft-ért, míg Komárom külterületén kétszer ennyiért kelt el bútorozottan egy jó állapotú, alápincézett 32 m²-es kis ház, hatalmas, 2000 m²-es telekkel.

Budapesten 10 millió Ft alatt négy családi ház is vevőre talált. Ezek közül - meglepő módon - a legolcsóbb egy budai, a XXII. kerületi, 48 m²-es, kétszobás, Budafokon található ingatlan volt, amelyet 6 millió Ft-ért adtak el. A másik három ingatlan a pesti oldalon található, s mindhárom esetében a m² ár meghaladta a 140 ezer Ft-ot.

Legolcsóbb társasházi téglalakás
A legolcsóbb társasházi téglalakást Budapesten, a VIII. kerületben adta el az Otthon Centrum. A Teleki tér környéki, földszinti lakás mindössze egy 16 m²-es szobából, valamint 2 m²-en konyha-fürdőből áll, és 3,2 millió Ft volt a vételára. Az alacsonynak tűnő összeg ellenére viszonylag magas, 178 ezer forint volt a négyzetméterár.

5 millió Ft alatt még egy tucatnyi téglaépítésű lakást tartalmaz az eladási lista, és ebből vidéki közép- és nagyvárosok mellett öt Budapesten; a IV., VIII., XIII és XX. kerületben található.

Legolcsóbb panellakások
A legolcsóbb panellakások árban teljesen összevethetőek a téglalakásokkal, viszont átlagban valamivel tágasabbak, hiszen 28 m² a legkisebb házgyári panel típus. Egy ilyen méretű erkélyes ingatlan Miskolcon 4,2 millió Ft-ért kelt el. A településméret itt is meghatározónak tűnik, hiszen a Veszprém megyei Hajmáskéren ugyanilyen áron egy felújított, kétszobás, erkélyes, 52 m²-es lakás talált vevőre.

Budapesten a legolcsóbb panellakást a XX. kerületben adták el. Itt 6 millió Ft-ot ért a vevőnek egy VIII. emeleti, 37 m²-es, felújítandó garzonlakás nagy loggiával. 7 millió Ft alatt még Csepelen, illetve a VIII. és XV. kerületben keltek el panellakások a fővárosban.

Legdrágább panellakások
Panelek esetében valójában nem lehet drágaságról beszélni; az Otthon Centrum adatbázisa szerint 15 millió Ft környékén van az árrekord. Ezt a limitet az első félévben egyetlen lakás lépte csak túl: egy 59 m²-es, 1+2 félszobás zuglói, II. emeleti lakás, melyért 15,4 milliót fizetett új tulajdonosa. A lakótelepi lakások árát nagyban meghatározza a ház állapota, ebben az esetben az épület átesett a Panel Plusz programon, ráadásul a lakás is igényesen felújított.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legdrágább vidéki panellakás egy székesfehérvári, 2+2 félszobás, felújított otthon volt, amely 13,5 millió Ft-ért talált vevőre. A fajlagos árak az említett lakásoknál mindenhol magasabbak 200 ezer Ft/ m²-nél.

Legdrágább téglalakások
Lényegesen magasabb árakkal találkozhatunk a legdrágább téglalakások listáján. Az élen egy II. kerületi, néhány éve átadott társasház I. emeletén található, 132 m²-es lakás áll, melyhez veranda és 29 m²-es terasz tartozik; ez 125 millió Ft-ot ért új tulajdonosának.

90 millió Ft felett még két új építésű lakás szerepel az Otthon Centrum listáján. Egy 126 m²-es, 33 m² terasszal a Budai Vár oldalában, illetve egy pasaréti 100 m2-es (113 m² terasszal).

A legdrágább vidéki lakás egy siófoki új építésű, tetőtéri ingatlan, melynek 66 m²-éért és majdnem ugyanekkora teraszáért "mindössze" 31 millióért jutott hozzá vevője.

Legdrágább családi házak
A legdrágább családi ház csupán ötmillió Ft-tal drágábban, 130 millió Ft-ért kelt el a lista élén álló társasházi lakáshoz képest. A háromszintes, majdnem 400 m²-es ház 1400 m² telken található a III. kerületi Tábor-hegyen. Ilyen kategóriában természetesen alap a panoráma, a hatalmas, 71 m²-es nappali és hozzá a 107 m² terasz.

A lista második helyén álló, XII. kerületi, felújítandó, és "csak" 176 m²-es ház viszont arra bizonyíték, hogy gyakran önmagában a helyszínt kell megfizetni az árban. Ebben az esetben 90 millió Ft-ot.
Vidéken, Pest megyén kívül, Szombathelyen találjuk a legdrágább eladott házat. Ennek 40 milliós ára ugyanakkor önmagában nem sok, különösen, ha figyelembe vesszük a méreteket - 140 m²es ház 1600 m²-es telken -, és az ingatlan újszerű állapotát.

Címkék: