Védekezz a hőguta ellen, fesd fehérre a házad!

Pénzcentrum2009. május 20. 13:02

Ki ne gyönyörködött volna már el a mediterrán vidékben megbúvó falvak egységes fehér házacskáinak láttán? Pedig a fehérre festett épületeknek az esztétikai indokokon túl praktikus okai is vannak: kint tartják a hőt, így belül hűvösebb marad.

Hogy a globális felmelegedés milyen mértékben fogja érinteni a jövőben a ködös Albiont, az egyelőre homályos, így az is, vajon a brit egészségségügyi minisztérium tanácsa - miszerint a hőhullámok hatásainak kivédésére fehérre kéne festeni a házakat - felesleges okoskodás vagy példaértékű jövőbelátás.

Mindenesetre egy tegnapi közlemény szerint ahhoz, hogy a meleget nehezen tűrő britek valahogy átvészeljék a meleg nyári napokat, a legjobb, ha fehérre festik a házukat, csakúgy mint a kis görög falvak lakói. A szőnyegek helyett a fa- vagy csempeburkolatot ajánlják, a fém redőnyök helyett pedig a fa zsalukat és a világos színű függönyöket.


A minisztérium aggodalmai szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak lesznek a szigetországban. Egy komolyabb felmelegedés - amikor a hőmérséklet legalább kilenc napig 27 fok felett van - akár ezrek halálát is okozhatja. A hőség megviseli a szívet, a légmozgás hiánya pedig kedvez a szmog kialakulásának, ami a légzést nehezíti meg. A 39 oldalas tanulmány szerint a hőhullám hatásai alig egy-két napon belül jelentkeznek, így a megfelelő felkészülés létfontosságú lehet.

Címkék: