Hosszú távon elhibázott a gázártámogatás

Pénzcentrum2009. március 4. 16:00

Hosszú távon a gázár-támogatás, de általában bármilyen jellegű energia támogatása káros - vélik energetikai szakemberek. A jelenlegi támogatási rendszer ugyanis a megtakarítás helyett fogyasztásra ösztönöz, a helyzet rövidesen tarthatatlanná válik- írja a kisalfold.hu

Sem a gáz, sem más energia támogatását nem tartják célravezetőnek a MEPS, azaz a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének szakemberei. Szerintük a jelenlegi rendszer a megtakarítás helyett a fogyasztást ösztönzi, ezzel gyakorlatilag konzerválja az amúgy is magas energiafelhasználást.

A szakemberek javaslata szerint elsősorban olyan megoldásokat kell ösztönözni, mely alacsonyabb energiafelhasználást igényel, vagyis az energia-megtakarítást - többek között például a hőszigetelést - kellene támogatni.

A támogatás csökkentésével kapcsolatos előnyöket hat pontban fogalmazták meg.

1. Folyamatosan csökkenne a támogatottak köre.


2. Csökkenne a hazai energia felhasználás - jelentős előrelépést biztosítva ezzel környezetvédelmi téren.

3. Csökkenne az ország energiaigénye, ezzel együtt pedig energiafüggősége is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. A folyamat részben önfinanszírozóvá válna egy idő után, hiszen a megtakarításokból származó CO2 kvóták eladásából újabb források teremthetők.

5. Az ország külkereskedelmi mérlegét javítaná, ha az energiavásárlásra kifizetett összegek inkább hazánkban maradnának.


6. A javaslat megvalósítása nyomán támadó felújítási igények ráadásul újabb beruházásokat teremtenenének, munkát adva ezzel a súlyos recessziót megélő hazai építőiparnak.

A jelenleg is élő támogatási rendszer ezzel szemben több problémát is tartalmaz a MEPS: elsősorban panelépületekre koncentrál, így a többi hasonlóan elavult épület korszerűsítése szóba sem kerül, ráadásul a magyar hőtechnikai előírások Európa egyik legenyhébb szabályozását tartalmazzák.

Címkék: