Tavasszal sokat alkudhatunk a lakások árából

Pénzcentrum2009. február 13. 08:45

Tavasszal várhatóan tömegesen megjelennek a lakáspiacon a megugrott törlesztőrészletek miatt szorult helyzetbe került eladók. A gazdasági válság egyelőre a minden korábbinál nagyobb alkulehetőségben ölt testet, amiben profi alkuszcégek is segíthetnek.


A lakáspiacon eladói oldalról tavasz előtt nem várnak rohamot az elemzők. A hitellel terhelt lakásokból a felmérések még nem mutatnak a korábbinál nagyobb kínálatot. A hitelesek pánikrohama ellen hat az is, hogy sokuknak van még mozgástere, például a hitel futamidejének meghosszabbításával. A korábbi években az átlagos lakásvásárlók havi 50-60 ezer forint törlesztőrészletet vállaltak be, aminél számottevően többet nem tudnak kifizetni. Azok közül, akiknek most havi 80-90 ezer forintra vagy még többre nő a törlesztésük, sokan kényszerülnek majd valamilyen áthidaló vagy tartós megoldásra.

A vevőket azonban már profi alkuszszolgálat is segíti a lakáspiacon, ahol az eladók egy része már amúgy is hajlik a korábbiaknál nagyobb árengedményre. Általános áresésről nincs szó, de egyes kategóriákban, például a nagy alapterületű panelek, a kieső külvárosi lakások, valamint az üdülők körében máris jelentkeznek a komoly értékesítési nehézségek.

Az irányárhoz képest a válság kirobbanásáig többnyire 5-6 százalékos végső árengedmény lehetett kicsikarni, ez most már tíz százalékra is feltornázható - nyilatkozta Molnár Anikó, az Alku-Novum Kft. ügyvezetője. A vevők érdekében eljáró, értékbecslőket foglalkoztató cég az irányár és a kialkudott vételár közti árkülönbözet tíz százalékáért dolgozik, vagyis közvetlenül érdekelt a minél sikeresebb alkuban. Az angliai példa alapján létrehozott szolgáltatás Nyugat-Európában már közismert, Magyarországon még csak most ver gyökeret.

Ugyanakkor a profi alkuszok nemegyszer lebeszélik ügyfeleiket egy-egy lakás megvételéről. Így már jó pár, helyismeretet nélkülöző vidéki vevő menekült meg rossz üzlettől Budapesten, és a Balaton iránt érdeklődő fővárosi ügyfeleket is segítettek már helyes döntést hozni.

Címkék: