Tisztázta a kormány, miként segíti a lakáshiteleseket!

Pénzcentrum2009. február 11. 16:45

Maximum két évig készfizető kezességet vállal az állam azon állampolgárok lakáshiteleinél, akik önhibájukon kívül, 2008. szeptember 30-a után veszítették el állásukat - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

A bejelentés pontosítást jelent a korábbiakhoz képest. A részletekről beszélve Budai elmondta: az adós és a hitelintézet közötti, a törlesztőrészletek csökkentéséről szóló szerződésmódosítás alapján az állam átvállalja az eredeti és a csökkentett törlesztőrészlet különbözetének fizetését a hitelintézet felé. Az elengedett összeget a két év lejárta után az állam az adóhoz hasonlóan fogja beszedni, a kezességi díjtól viszont eltekint.

A törvénymódosító javaslat indoklásaképp elmondta a kormányszóvivő: nemcsak a jelzálog-hitelek nagyszámú bedőlésének a veszélye miatt kell ezt meglépni, hanem az érintettek romló szociális helyzete is ezt indokolja. A kormány garanciákat is beépít a törvénybe, hogy ne lehessen visszaélni a lehetőséggel: csak azok vehetik igénybe az időleges könnyítést, akik 2008. szeptember 30. után veszítették el állásukat, más ingatlannal pedig nem rendelkeznek, mint amelyre a hitelt igénybe veszik.

Címkék: