Beindultak a lakásvásárlók: jót tett a kamatvágás a szigetországban!

Pénzcentrum2009. február 9. 12:00

A 14 ezer tagból álló brit ingatlanközvetítők szövetségének összesített januári statisztikái azt mutatják, hogy visszatértek a piacra az első lakást vásárlók. A decemberi 10 %-os és a tavaly januári 14,5 %-os aránnyal szemben az elmúlt hónapban az érdeklődők 22,5 %-a tartozott ebbe a kategóriába. A közvetítők szerint ennek hátterében a jegybanki alapkamat csökkenése és a kedvező lakásárak együttesen állhatnak.


Forrás: propertywire.com

A szövetség elnöke szerint az "újoncok" megjelenése a piacon azt bizonyítja, hogy kezd helyreállni a vásárlói bizalom. Januárban hosszú hónapok után első alkalommal regisztráltak lakásár emelkedést az országban. A zöldfülűek aránya az ingatlanpiac szárnyalása idején elérte a 37 %-ot, a szekértők szerint a piaci egyensúly fenntartásához és a piaci bizalom helyreállításához legalább 25 %-os arányra lenne szükség.

A jelenlegi 22,5 %-os adat még nem jelenti azt, hogy kikászálódtak a gödörből, de végre megpillantottak egy apró fénypontot az alagút végén. A korábbi sorozatos rosszhírek közé végre valami bíztató is vegyült, a piaci szereplők közül egyre nagyobb számban próbálják meg kihasználni a régen nem látott kedvező árakat. A szövetség szerint egy közvetítő a novemberi és a decemberi 6-6 szerződéssel szemben januárban átlagosan nyolc üzletet kötött.

A vásárlók sokkal aktívabbak lettek, sokkal többen regisztráltatták magukat az irodákban, mint az előző év utolsó hónapjaiban. Az érdeklődők 55 %-a már nem első alkalommal vásárolna lakást, 22 %-uk pedig bérbeadási szándékkal lépne a piacra.

A közvetítők szerint a kamatlábak csökkentése nagyban hozzájárult a vásárlói bizalom feltámasztásához, de ez egyelőre még csak félsiker. Hónapoknak kell még eltelni ahhoz, hogy igazán zöldre váltson a lámpa, valamint a piaci szereplők mellett a hitelezési feltételeknek is követni kell majd a kedvező változásokat.

Címkék: