Örökösödési háború 2.0: spanyol-brit területi viszály 2009-ben!

Pénzcentrum2009. január 26. 11:00

A spanyol ellenzéki politikusok egy csoportja az Európai Unióhoz fordul jogorvoslatért, mert a britek legújabb gibraltári húzását a kormánnyal ellentétben képtelenek tétlenül nézni. A Gibraltárban épülő turisztikai gigaberuházás előkészületei során a spanyol felségvizek kárára négy futballpályányi területet töltöttek fel a partokon.


Gibraltár madártávlatból

Napról napra egyre jobban kezd elharapózni a vita a felek között és az egyre harsányabb megnyilvánulásokat követően jobbnak látják, ha Brüsszelhez fordulnak. A kétmilliárd font összköltségvetéssel készülő projekt kivitelezése során alkalmazott feltöltéses módszer a spanyol politikusok szerint a spanyol vizek megsértése és kisajátítása.

A madridi kormány a figyelmeztetések ellenére szemet hunyt a történtek felett, az ellenzékiek ugyanakkor szárnyaik alá vették az ügy kezelését. A spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti békeszerződés értelmében brit fennhatóság alá került a földszoros, de a szerződés csak a szárazföldről rendelkezik, a vizek továbbra is spanyolnak minősülnek.

A neves brit tervezőiroda képviselője elmondta, hogy álmukban sem gondolták volna, hogy a szálloda beruházáshoz kapcsolódóan a majdani épületek közötti területek feltöltéses módszerrel való kialakítása ekkora nemzetközi jogvitát eredményez. A spanyolok most fel kívánják becsültetni az unióval a környezeti károk nagyságát, felmérik az árapály jelenséget ért hatásokat és benyújtják a számlát a briteknek.

Vissza a főoldalra!

Címkék: