Átszabnák Budapestet: kerületek szűnhetnek meg!

Pénzcentrum2009. január 6. 08:45

"A fővárosi közigazgatás lehetetlenné vált működése kényszeríti ki leginkább az önkormányzati reformot, javaslataimat ezzel kapcsolatban fogalmaztam meg" - közölte a Magyar Hírlap megkeresésére Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Elemzésében, amelyet az ellenzéki párt debreceni polgármestere, Kósa Lajos segítségével készített, négy elképzelést ajánl a Fidesz vezetőinek figyelmébe.

Az első variáció azzal számol, hogy megmarad a 23 kerület, de bizonyos hatásköröket elvonnának a főváros javára. Megszüntetnék a kerületi szabályozási tervet, egységes vagyongazdálkodást és városrendezést vezetnének be, a képviselők számát nagymértékben csökkentenék.

7-8 kerület lehetséges kialakítását veti fel a második forgatókönyv: Budán három, Pesten négy-öt kerület jöhetne létre, megőrizve az önkormányzati jogosítványokat. Elképzelhetőnek tartják, hogy a Duna egyik partján Óbuda, Újbuda és a Hegyvidék, a túloldalon pedig Újpest, Csepel, a Belváros és Pestszentlőrinc-Pesterzsébet köré csoportosulnának a kerületek.

A harmadik változat a Fidesz kilencvenes években kidolgozott citykoncepcióját eleveníti fel, ebben a modellben Budapest belső kerületei olvadnának össze. Az elemzésben taglalt példa szerint az I., a II. kerület egy része, az V. a VI., a VII., a VIII. a IX. és a XIII. kerület egy része alkotná a fővárost. A III., a IV. és a XI. kerület megőrizné önállóságát, a többi kerületből összevonással további 4-5 alakulna.

A negyedik koncepció szerint a 23 kerület megszűnne, s a városrészeket elöljárók képviselnék, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak száma 40-re csökkenne.

Címkék: