Lakáspiac 2009: árcsökkenés helyett marketingtrükkökre lehet számítani!

Pénzcentrum2009. január 5. 12:05

A kínálat jelentős, míg a kereslet mérsékelt szűkülése várható 2009-ben a lakóparkok piacán- így lehetne összesíteni három vezető fejlesztő véleményét a 2009-es évről. A gazdasági válság teremtette új helyzetben a tehetősebbek egy része várhatóan értékálló ingatlanba fekteti a pénzét, míg lesznek, akiknek az ingatag banki hitelek mezsgyéjén kell majd lavírozniuk úgy, hogy ha lehet, akkor ne a számukra legrosszabb konstrukciót fogják ki.

Jelentős szerephez juthatnak a különböző marketingtrükkök is, így például az, hogy az egyes alacsonyabb kategóriájú lakásokat is igyekeznek majd a pénzzel rendelkező vásárlók igényeinek megfelelő "luxus" hívószóval reklámozni. Így lesz annál a több mint 2000 új lakásnál is, amelyek már készen vannak, de 2008-ban a fejlesztők nem tudtá eladni.

A kínálat szűkülését prognosztizálja 2009-re Kucsma Viktória. A 3 milliárd forint beruházással épülő Pasarét Residence értékesítési vezetője szerint a finanszírozási nehézségek miatt nem indulnak el újabb lakásépítési projektek, sőt sok esetben olyanok sem, amelyek már tervben voltak. A Pasarétet mindez nem érinti- teszi hozzá megnyugodva- hiszen január közepére minden lakásuk beköltőzhető állapotban lesz.

A keresletet tekintve bizakodó Kucsma Viktória, hiszen arra számítanak, hogy az újévben a pénzügyi válság miatt sokan fognak ingatlanba fektetni az értékállóság miatt. Akinek van pénze, az inkább vesz majd egy luxuslakást a II. kerület Buda központjához közeli elegáns, zöldövezeti részében, minthogy bizonytalan kifutású részvényekbe vagy értékpapírokba tegye a pénzét.

Épp ezért a szakember a 2008-ashoz hasonló kereslettel és az árak stagnálásával számol 2009-re, majd kis gondolkodás után hozzáteszi, ha lesz változás, az inkább mérsékelt áremelkedés lesz, mint csökkenés. Az értékesítési vezető megjegyezte, a Pasaréten a terveknek megfelelően halad a lakások értékesítése.

Kucsma Viktória lakópark építések befagyasztását jósoló prognózisát erősítette meg Komlós Andor is. Az osztrák-magyar Leier építőanyag-gyártó csoport ügyvezetője azért nem borúlátó, bízik a kormány által beígért építőipar- mentő csomagban. Mint mondja, a társasház- építések visszaesnek az elkövetkező pár évben, több lesz viszont az infrastrukturális beruházás, a családi ház építések tekintetében pedig nem számítanak változásra.

Az építőanyag-árak viszont várhatóan nőni fognak az alapanyag és az energiaárak emelkedésének mértékével. A közép-európai államokban jelenlévő cégcsoport egyébként nem zárja be egyetlen üzemét sem és leépítést sem terveznek. Sőt, februárban újabb téglagyáruk nyílik meg Kassán. A több milliárdos beruházással a magyar mellett elsősorban az ukrán piacokat célozzák meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tízmilliárd forint beruházással épülő Forest Hill lakópark beruházója úgy látja, a pénzügyi válság miatt alapjaiban megváltozott az ingatlanfinanszírozás Magyarországon. Sok bank felfüggesztette az euró- és a svájci frank alapú hitelezést, jelenleg csak forint alapú hitelt igényelhetnek az ügyfelek. E tekintetben egyébként Szili Balázs, értékesítési vezető szerint máris a kereslet növekedése tapasztalható, legalábbis így van ez annál a banknál, amelyikkel ők együttműködnek.

A Forest Hill-nél különböző fizetési konstrukciókkal, ingyenes hitelügyintézéssel és tanácsadással, valamint akciós törlesztési lehetőségekkel várják a lakásvásárlókat. Szili Balázs szerint 2009-ben még inkább fontos lesz, hogy az egyes lakóparkok hogyan pozicionálják lakásaikat, hiszen véleménye szerint némileg szűkülni fog azoknak a köre, akik ingatlant vesznek. Prognózisa szerint elsősorban azok vásárolnak majd lakást az új évben, akiknek van pénzük vagy csak nagyon kevés hitelt kell felvenniük.

Ez a magasabb társadalmi státuszú réteg pedig a felmérések szerint olyan hívószavakra kapja fel a fejét, mint például a luxus. Előrejelzése szerint a különböző reklámanyagokban többször fog szerepelni ez a hívószó, akkor is, ha mondjuk két prémiumkategóriás lakás között jelentős különbségek vannak. A "luxussá" átpozicionált lakások piacán az ár lehet a fő tényező, ami alapján döntenek a vevők, ez pedig a túl magas árfekvésű lakások esetében némi nagyon mérsékelt csökkenést hozhat, míg a magasabb kategóriába helyezett lakásoknál kicsi áremelkedést.

Címkék: