Újabb fordulat az oktatásban: már több szakképzés is alapítványi, egyházi kézbe került

Pénzcentrum2024. március 18. 09:44

Az Népszava hétfői cikkében arról számol be, hogy egyetemi-alapítványi és egyházi fenntartók nemcsak állami általános iskolákat és gimnáziumokat kívánnak átvenni, hanem szakképzési intézményeket is. Ebben a tanévben már több intézmény is átváltott. 

A kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az alapítványi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez került át, míg a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fenntartása az alapítványi Széchenyi István Egyetemhez került. A Sellyei Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Baranyai Református Egyházmegye fenntartásába került.

A köznevelésben is jelentős számú intézményről szóltak a fenntartóváltási kérelmek az elmúlt hetekben. A Belügyminisztérium szerint február végéig mintegy 60 ilyen kérelem érkezett a tankerületi központokhoz.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint egyelőre nem hallottak olyan jelentős "fenntartóváltási dömpingről" a szakképzés terén, mint ami a köznevelésben zajlik, azonban nem lenne meglepve, ha ez a folyamat erre a területre is kiterjedne. A szakszervezet képviselője szerint elképzelhető, hogy a kormányzati körökben hangsúlyozott "konzervatív oktatáspolitikai fordulat" a szakképzésben is megvalósul.
 
 
 
 

Címkék:
iskola, oktatás, középiskola, szakképzés, belügyminisztérium, állami, fenntartás, egyházi iskolák, egyetemi modellváltás,