Tanteremből a temetőbe: hihetetlen, mennyi nyugdíjas pedagógus dolgozik a magyar iskolákban

Pénzcentrum2024. február 13. 08:44

Összesen 6288 nyugdíjas pedagógust foglalkoztatnak jelenleg a köznevelési intézményekben, azaz a közoktatásban dolgozó pedagógusok kb. 5 százaléka nyugdíjas. Az idős dolgozók száma az előző tanévhez képest majdnem 45 százalékkal nőtt.

Az előző tanévhez képest 44,8 százalékkal nőtt a közoktatásban foglalkoztatott nyugdíjas pedagógusok száma a Népszava szerint. A lap az Oktatási Hivataltól megtudta, hogy összesen 6288 nyugdíjas pedagógust foglalkoztatnak jelenleg a köznevelési intézményekben (a köznevelési információs rendszer 2024. február 7-ei állapota szerint). Kiemelték: a közoktatásban majdnem 122 ezer pedagógus dolgozik, azaz a tanárok kb. 5 százaléka nyugdíjas.

A lap emlékeztet, hogy a Belügyminisztérium ősszel még azt közölte, hogy a 2022/2023-as tanévben 2479 nyugdíjast alkalmaztak közalkalmazottként pedagógus munkakörben, a nyugdíjas óraadó pedagógusok száma pedig 1863 fő volt - azaz összességében 4342 nyugdíjas tanár dolgozott.

Kérdésükre a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azt közölte, ők nem tartják számon a nyugdíjas alkalmazottak létszámát, így nincs pontos adat arról, hogy a szakképzőkben hogyan alakult a fenti arány.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
oktatás, nyugdíjas, pedagógus, közoktatás, dolgozó, tanárok, tanárhiány, pedagógusok,