Kiderült a szomorú valóság: Magyarország az uniós oktatási rangsor sereghajtói között áll

Pénzcentrum2023. november 17. 10:34

Magyarország a 22. helyen áll uniós összevetésben a 25-64 évesek oktatásban és továbbképzésben való részvételt vizsgáló rangsorban. Az Eurostat adatai szerint az említett korcsoport 7,9 százaléka tanult valamit, míg az uniós átlag 11,9 százalék volt.

Magyarország a 22. helyen áll uniós összevetésben abban a rangsorban, mely a 25-64 évesek oktatásban és továbbképzésben való részvételét vizsgálta tavaly – derült ki az Eurostat adataiból. Eszerint Magyarországon az említett korcsoport 7,9 százaléka tanult valamit, míg az uniós átlag 11,9 százalék volt. A férfiak esetén az adat kicsit rosszabb, 6,7, nők esetén pedig kicsit jobb, 9,2 százalék.

A novekedes.hu szerint regionálisan is nagyok a különbségek: a budapesti érték 8,3, a nyugat-dunántúli 6,4, a dél-alföldi viszont 12,8 százalék. Az országos átlag 2018-ról 2022-re 1,9 százalékponttal javult, a budapesti viszont 1,1 százalékponttal romlott.

A legnagyobb előrelépést Dél-Dunántúl mutatta, ez 6,3 százalékpontnyi. Meglepő ugyanakkor, hogy a legalacsonyabb értéket Nyugat-Dunántúlon találhatjuk, ahol jellemzően nagy multinacionális cégek működnek, igaz, elsősorban összeszerelő munkahelyeket tartanak fenn.

A felnőttképzési listát egyébkként Svédország, Dánia, Hollandia és Finnország vezeti.

Címkék:
oktatás, magyarország, felnőttképzés, eurostat, átlag, rangsor,