Épp a gyerekeken spórolnak? Egyre rosszabbak a körülmények a gyógypedagógiás foglalkozásokon

Pénzcentrum2023. november 15. 09:44

Bűz és leszakadt vakolat fogadja a sajátok nevelési igényű gyerekeket több helyen is - az ombudsman még vizsgálatot sem rendelt el.

Egy hónap sem volt elég az alapvető jogok biztosának, Kozma Ákosnak, hogy reagáljon a gyógypedagógiás foglalkozások helyszíneit érintő vizsgálati kérelemre - írja a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azért tett bejelentést vizsgálat szükségességére, mert a góypedes foglalkozások helyszínei sokszor elviselhetetlen, veszélyes állapotban vannak, és sok helyen gyakori a kibírhatatlan bűz.

Ezekbe az intézményekbe sajátos nevelési igényű gyerekek járnak, például tanulási vagy magatartási nehézségekkel küzdők, értelmi fogyatékossággal élők, autisták vagy mozgáskorlátozottak. Az ő nevelésük, fejlesztésük fokozott figyelmet, körültekintést és speciális módszertanokat igényel - ezért tartja nagyon károsnak a PSZ, hogy ilyen körülmények közé érkeznek.

A szakszervezet szerint viszont nem kizárólag az áldatlan állapotok, a sok helyen szörnyű körülmények okozzák egyedül a problémát. Sok helyen előfordul az is, hogy a speciális módszertanokat igénylő foglalkozásokat nem megfelelő végzettséggel bíró szakember tartja - vagyis ez rávilágít a szakemberhiányra is.

Címkék:
gyerekek, pszichológus, foglalkozás, szakemberhiány, igénylés, nevelés, pszichológia, szakemberek, psz,