Megszólalt a generációkutató: Ez a legnagyobb baj a mai magyar oktatási rendszerrel

Telex2023. október 19. 09:28

Ma a gyerekek egy hipergyors világba születnek bele, és az előző generációkkal ellentétben nem tanulnak meg várakozni - mondja Steigervald Krisztián, majd kifejtette, a legnagyobb baj az oktatási rendszerrel, hogy nem tud elég gyorsan adaptálódni a változásokhoz.

Az oktatási rendszer nem követi le a képességek változását, legtöbbször még egy előző generáció képességeire kíváncsi a rendszer, nem pedig azokra, amiben a mostani fiatalok a legjobbak - mondta el Steigervald Krisztián generációkutató kedd este szegedi könyvbemutatóján.  

Szerinte igaza van a pedagógusnak, amikor azt mondja, hogy türelmetlenek a gyerekek, de ez nem az ő hibájuk. Mint fogalmazott, ma a gyerekek egy hipergyors világba születnek bele, és az előző generációkkal ellentétben nem tanulnak meg várakozni. 

Napjainkban ha otthon a kisgyerek egy online, audiovizuális környezetben nő fel, akkor az alapvető biológiai késztetéseire sem fog megfelelő választ kapni. Amint bekapcsolódik egy telefon vagy egy laptop, arra fog figyelni a gyerek, hiába nem érti még azt, amit lát vagy hall. Ez egy atipikus magatartást fog eredményezni, ami rosszabb esetben ADHD-ba fordulhat át – vezette végig Steigervald.

A megoldást nem ott kell keresni a kutató szerint, hogy a szülők megtiltsák-e a telefon vagy bármilyen eszköz használatát a gyereknek, hanem az a kérdés, hogy a szülő mikor és hogyan tudja korlátozni saját magát a telefon nyomogatásában. A jelenlegi többségi társadalom tagjai, az X-ek és az Y-ok, adaptálták életükbe a technológia fejlődését, és már nem is tudnak megszabadulni tőle - olvasható a Telex beszámolójában.

Címkék:
digitalizáció, generáció, gyerek, oktatás, tanár, változás, társadalom,