Kimondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke: több száz tanár mondott fel a magyar iskolákban

Pénzcentrum2023. október 3. 10:15

Pontos adatot egyelőre nehéz mondani, de a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint nagyjából 1200 tanár távozhat az oktatásból. Horváth Péter az Infostartnak elmondta, a hiányzókat nem mindenhol lehet majd pótolni, ezért kényszermegoldásokra kerülhet sor.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék – fogalmazott Horváth Péter az Infostartnak. A kar elnöke elmondta, országszerte történhettek felmondások, de Budapesten válthatnak a legtöbben, mert itt több a lehetőség. "Sokan az oktatás környékén maradnának, akár idegennyelvtanárként, akár informatikusként" – mondta, hozzátéve: a legnagyobb problémát Horváth szerint az okozza, ha egy intézményből mondanak fel többen, az pedig különösen is, ha azonos, hasonló - több esetben természettudományos - "szakos" tanárokról van szó. 

A felmondásokkal kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kifejtette, viták vannak arról, hogy milyen nagyságú a pedagógushiány Magyarországon, de a maga részéről egészen biztos abban, hogy van. "Bár a Covid után vissza lehetett jönni, de én úgy érzékeltem, hogy akik akkor a rendszerből kiléptek, közülük többen részállásba jöttek vissza vagy egyáltalán nem. Akkor azt is nyilatkoztam, hogy minden egyes kolléga távozása fáj a rendszernek, és fáj az intézménynek, ahonnan elmennek. Nyilván ha olyan helyzet áll elő, hogy valaki a felmondását kéri, novembertől pótolni kell őt. Nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható" – részletezte Horváth Péter, aki szerint lehetnek majd csoportösszevonások, szűkülnek a délutáni lehetőségek az iskolában, illetve nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lesz, az állományban gyakoribb elfáradást és több megbetegedés is okozhat. 

Mint arról korábban a Pénzcentrum is beszámolt, pénteken járt le a határideje annak, hogy azok a pedagógusok, akik nem fogadják el, hogy 2024-től az új pedagógus életpályatörvény hatálya alatt kelljen dolgozniuk, erről nyilatkozatot tegyenek. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan éltek a felmondás lehetőségével, ám a Belügyminisztérium korábban közölte, hogy a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”. Szerintük összesen 700 körül lehet a távozó tanárok száma.

Címlapi kép: MTI/Rosta Tibor

Címkék:
iskola, oktatás, pedagógus életpálya, felmondás, közoktatás, iskolak, pedagógushiány, pedagógusok,