Tényleg ez lenne a megoldás az égető hazai tanárhiányra? Mostantól már ezt sem lehet

Pénzcentrum2023. szeptember 7. 09:40

A tankerületek nem engedélyezik a 14 fő alatti csoportbontásokat az iskolákban - írja a Népszava. A PDSZ ügyvivője szerint szándékosan értelmezik félre a jogszabályt, hogy ezzel kendőzzék el a tanárhiányt. 

A tankerületek felszólították az iskolákat, hogy ne idítsanak 14 fő alatti csoportbontásokat. A nyelvi órák esetén bevett szokássá vált, hogy az osztályokat csoportokra bontották a diákok ismereti szintje szerint, ezzel biztosítva, hogy mindenki a saját tudásának megfelelő oktatásban részesüljön, azonban idéntől erre már nem mindenhol van lehetőség. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nem csak osztályon belül okoz problémát ennek a lehetőségnek a megszűnése, de számos szülő és tanár arról számolt be, hogy különböző korcsoportú osztályok összevonására is sor került.

Így valahol az érettségire készülő diákok, a középiskolai tanulmányukat éppen megkezdő 9. osztályos tanulókkal kerültek egy órára, ezzel elérve, hogy a tanóra létszáma elérje a 14 főt - áll a cikkben. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet azt a lehetősget sem zárja ki, hogy ez a módosítás egy szándékos félreértésen alapszik. A jogszabály az óvodai csoportokra vonatkozik, ém mivel a magában ez nincsen kihagsúlyozva a szövegezésben, így lehet iskolákra is érteni, és ezt használták ki a tankerületek. Ezzel a felvetésével a Klebersberg Központot is felkereste az ügyvivő, de a vádakat tagadta a központ, meglátásuk szerint nem lehetséges a jogszabály félreértése. 

Címkék:
iskola, oktatás, érettségi, tanárhiány, pdsz,