Egyre fogynak a matek, az angol és a fizikatanárok a magyar iskolákban: nálatok mi a helyzet?

Pénzcentrum2023. szeptember 2. 15:10

Nem mindenhol indult zökkenőmentesen az első tanítási nap: sok helyen csak most derült ki a diákok és a szülők számára, hogy a tanárhiány miatt kavarodás van. Ez persze nem újdonság, megszokhattuk az ehhez hasonló híreket, most azonban igyekszünk minél több esetet összegyűjteni, hogy lássuk, hol mennyire rossz a helyzet az országban.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, a 2023/2024-es tanév is tanárhiánnyal indult, több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. A valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs minden üres álláshely meghirdetve a Közszolgálati Állásportálon. Eddig ugyan kötelező volt, de 2024. januárjától már nem lesz az, és úgy tűnik, sok helyen előrehozták ezt a határidőt.

2023. augusztus 22-én reggel 8 órakor a közigállás portál összesen 638 találatot dobott ki arra a kifejezésre, hogy „tanár” - ezeket átnéztük egyesével, így megtudtuk, hogy legnagyobb hiány fővárosi matektanárból van. De ami a legkétségbeejtőbb, hogy vannak intézmények, ahol a hirdetésben nincs pontosítva, milyen szakos tanárt keresnek, ugyanis bármilyen szakos munkatárs megfelelne.

A legutóbbi Kormányinfón az oktatás helyzetét firtató egyik kérdésre Gulyás Gergely kijelentette, hogy nincs tanárhiány, mert a tanárok száma csak nagyon kis mértékben csökkent 2001 óta, a gyerekek száma viszont ennél sokkal jobban visszaesett. Azt elismerte a miniszter, hogy vannak olyan tantárgyak, amelyekre nehezebb oktatókat találni, de ettől függetlenül teljesen gördülékeny tanévkezdésre számított.

Olvasóink visszajelzése alapján azonban óriási a káosz, van iskola, ahol alsós tanítókat bíztak meg a felsősök matematikaoktatására, és magyar szakos kolléga megy be kémia órára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha te is tapasztaltál hasonló anomáliát, akkor tudasd velünk a lenti kérdőíven és mi beszámolunk róla

Címkék:
pedagógus, tanév, magyar, káosz,