Szinte senki nem jelentkezett tanárnak: esélytelen pótolni a hiányt

Pénzcentrum2023. július 28. 09:45

Annak ellenére is nagyon kevesen jelentkeztek szaktanári képzésre, hogy az előző évhez képest is nőtt a felsőoktatásba bekerülők száma.

Az idei évben mintegy 95 ezer hallgató került be egyetemre, ami 21 ezer fővel több, mint tavaly ilyenkor. Azonban, ha messzebbre nézünk, akkor láthatjuk, hogy a felvételizők és a felvettek száma egyaránt csökkent 2011-ben. Ekkor ugyanis 98 ezer diák nyert felvételt, azonban 2020-ban már mindössze 68 ezren tanultak tovább.

Azonban annak ellenére, hogy drasztikusan megnőtt a felvettek száma a pedagógusképzésre mindössze 1500-an nyertek felvételt. A Népszava információi szerint ez megegyezik a 2022-es adatokkal, amikor is 1458 hallgatót vettek fel osztatlan tanárképzésre. Azaz, amíg gyógypedagógiai, óvodapedagógiai szakra, illetve tanítóképzésre többen jelentkeztek, addig szaktanárnak (matematika, magyar, töréténelem etc. tanárnak) továbbra sem akarnak menni a diákok.

Ráadásul ez a szám nem elegendő a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás szerint arra, hogy pótolják a pályaelhagyókat és a nyugdíjba vonulókat, hiszen a felvettek közül nem mindenki fejezi be a képzést, de aki igen, az sem biztos, hogy tanárnak áll.

Címkék:
oktatás, tanár, felvételi, felvétel, tanárhiány, felvételizők,