Új trend hódít a nyelviskoláknál: áttörő tanulási technika vagy durva csalás az egész?

Pénzcentrum2023. július 25. 19:28

A Chat GPT használata a nyelvtanulók között már-már általánosnak mondható. De vajon észreveszi azt a nyelvtanár? Hogyan lehet megállapítani egy szövegről, hogy azt a mesterséges intelligencia segítségével írták? Hogyan lehet a Chat GPT-t segítségül hívni a nyelvtanulásban? A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) konferenciáján az előadók azt a kérdést járták körül, hogy a nyelvtanítás milyen válaszokat adhat a megváltozott technológiai, társadalmi és pszichológiai kérdésekre.

Vajon van félnivalójuk a nyelvtanároknak? Elveszi a munkájukat a mesterséges intelligencia? Bár elengedhetetlen az új eszközök, applikációk bevonása a nyelvtanításba, de a valós nyelvtudás elérhető kizárólag „gépek” segítségével is?

A konferencia résztvevői számos angol, német és magyar nyelvű előadáson és workshop-on keresztül próbáltak választ találni a mesterséges intelligencia térnyerésére. A Mesterséges Intelligenciával (MI) generált idegen nyelvű szövegek hasznosak és jól használhatók lehetnek sok szituációban, de sosem fogják pótolni az aktív nyelvtudást, jelentették ki a konferencia előadói.

A nyelv finomságai, árnyalt kifejezései, a nyelvi humor, vagy éppen a közlő arcán megjelenő metakommunikációs jelek nem pótolhatók egy gép segítségével, és várhatóan a tanulók igénye is megmarad arra, hogy ne csak gépek által generált szövegek segítségével kommunikáljanak. A mesterséges intelligencia jellegéből fakadóan még tovább fog fejlődni, így várhatóan egyre jobb idegen nyelvű szövegeket lehet rajta létrehozni, mégis mindig hiányozni fog belőle az a személyesség és egyediség, melyre egy dolgozat megírásához lehet, hogy nem lesz szükség, de a való életben, és a szóbeli kommunikációban igen.

A konferencia másik fontos témája volt, hogy bár a kormányzat eltörölte a felsőfokú diploma megszerzéséhez a nyelvvizsgakötelezettséget, de ez nem jelenti, hogy nem lesz szükség magas szintű nyelvtudásra a különböző munkahelyeken. A nyelvtudás szükségessége a szakmai körökben elvitathatatlan maradt, ezért továbbra is fontos, hogy megfelelő nyelvi képzésekkel várják a nyelviskolák a diákokat.

Címkék:
oktatás, magyarország, nyelvtanulás, nyelviskola, konferencia, nyelvtudás, magyar, idegen nyelv, mesterséges intelligencia,