Lassan elfogynak a pályakezdő tanárok is: érik a katasztrófa a magyar iskolákban

Pénzcentrum2023. július 12. 09:06

Kevesebb mint 1900 pedagógus állt munkába az előző tanévben (abban az évben 9091-en kezdtek pedagógusnak tanulni), miközben évente átlagosan 3-4 ezer tanár megy nyugdíjba. Ráadásul sokan a pályakezdés után elhagyják a szakmát, így a helyzet még ennél is súlyosabb lehet.

A 2022/23-as tanévben 1884 új pedagógus lépett be a köznevelésbe, miközben Nahalka István oktatáskutató szerint évente átlagosan 3-4 ezren mennek a szakmából nyugdíjba - írja a Népszava. A szakember szerint sokan a pályakezdés utáni néhány évben hagyják el a szakmát, például a munkakörülmények vagy a bérek miatt.

A lap emlékeztet, a most pályakezdők többsége valószínűleg a 2017-es tanévben kezdte el a felsőoktatási képzését, ezt azzal érdemes összehasonlítani, hogy abban az évben 9091-en kezdtek pedagógusnak tanulni. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kifejtette, adataik szerint az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt - ebbe beletartoznak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok és az alsós tanítók is, ugyanakkor nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba.

Hozzátette: jövőre 5433 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, 2025-ben pedig több mint 6 ezer, miközben a pályakezdők számában további csökkenés várható.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
nyugdij, iskola, oktatás, nyugdíjas, pedagógus, tanárhiány, pályakezdők, utánpótlás,