Magyar sztáregyetemen törlik el a diplomához szükséges nyelvvizsga követelményt: sokan nem örülnek

Pénzcentrum2023. március 30. 20:02

Idén már nem várják el az ELTÉ-n a nyelvvizsgát azoktól, akik diplomázni szeretnének, szakmai szervezetek viszont aggódnak a döntés miatt – adta hírül az RTL Híradója.

Ajánlott, de nem kötelező mostantól az ELTÉ-n nyelvvizsgát tenni a diploma megszerzéséért. A döntést az egyetem pár hónappal azután jelentette be, hogy a Parlament a felsőoktatási intézmények kezébe adta az ezzel kapcsolatos döntést. „Azok a hallgatók tehát, aki, most szereznek diplomát, ősszel vagy a nyári időszakban, már nem kell nyelvvizsga bizonyítványt szerezniük” – mondta el a csatorna riportjában Darázsi Lénárd, az egyetem rektorhelyettese.

Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke úgy vélekedett, hogy diplomás munkakörökben szinte elképzelhetetlen nyelvvizsga nélkül boldogulni. Ráadásul a szakember szerint a diploma is értéktelenebbé válhat a munkaerőpiacon nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül. A híradóban megemlékeznek egy korábbi Eurostat kutatásról is, melyből az derült ki, hogy a megkérdezett fiatalok közül az EU-ból a magyarok mutatják a legkisebb hajlandóságot idegen nyelvek tanulása iránt.

(Címlapkép - Faludi Imre, MTI/MTVA)

Címkék:
egyetem, oktatás, felsőoktatás, nyelvvizsga, elte, kötelező nyelvvizsga,