Itt a bejelentés: egy csapásra változik meg az összes magyar tanár helyzete

Pénzcentrum2023. március 29. 09:33

A kormány végül mégis eltörli a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezet be helyette - ez derült ki egy új parlamenti dokumentumból. A pedagógus-szakszervezet képviselői szerint a döntés több téren is hátrányos helyzetbe hozhatja a pedagógusokat. A törvény 2023 júniusától léphet hatályba.

Habár Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ősszel még cáfolta, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, most úgy tűnik mégis megszületett a döntés - írta meg az Index.

"Teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben" - így véleményezte a tervezetet március elején Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

Pintér Sándor nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára most azt írta: „A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit....Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására" - írta Rétvári Bence, elismerve ezzel azt, hogy eltörlik a közalkalmazotti státuszt. A politikus azt is közölte, hogy a tervek szerint a törvény 2023 júniusától léphet hatályba.

Címkék:
oktatás, pedagógus, közfoglalkoztatás, közoktatás, közfoglalkoztatott,