Nem egyszerű a helyzet: ha ezt nem hozzák tető alá, rengeteg magyar diák fog szenvedni

Népszava2023. február 24. 09:15

Ha nem sikerül nyélbe ütni az alkut, nem csak az alapítványi egyetemek, az egész felsőoktatás eleshet a fejlesztési forrásoktól Magyarországon – írja a Népszava.

Szakmai tárgyalásokat folytatunk a magyar kormánnyal, és az az érdekünk, hogy megoldjuk a fennálló problémákat” - mondta Johannes Hahn költségvetési biztos brüsszeli tudósítók egy csoportjának. A Népszava azt írja a politikus szavaira hivatkozva, ha Budapest tartani tudja az általa vállalt menetrendet és március végéig meghozza a szükséges intézkedéseket a korrupció és az összeférhetetlenség felszámolására, leghamarabb májusban megszülethet a kedvező brüsszeli döntés a tavaly befagyasztott 6,3 milliárd euró kohéziós támogatás felszabadításáról, és az Erasmus+ oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási program finanszírozásáról.

A lap azonban beszámolt arról is, hogy Hahn hozzátette, ehhez nem lesz elég nyilatkozatokat tenni vagy pusztán kipipálni a feladatsort, a megszabott feltételeket végre kell hajtani. Arra is emlékeztetnek, hogy az Európai Unió a jogállamisági eljárás részeként tavaly decemberben leállította az Erasmus+ és a Horizont Európa idén megnyíló támogatási programjait a közérdekű vagyonkezelő alapítványok, illetve az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények számára mindaddig, amíg meg nem szűnik az összeférhetetlenség ezeknek az intézményeknek az irányító testületeiben.

Címkék:
oktatás, felsőoktatás, erasmus, erasmus+, oktatásügy, oktatáspolitika,