Óriási a baj rengeteg iskolában: ezeken a helyeken tiszta ivóvíz, WC sincs

MTI2023. február 12. 09:03

A világon  az iskolák nagyjából harmadának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez és alapvető szaniter berendezésekhez - közölte hétfőn  az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója Párizsban.

"A diákok jobban tanulnak az iskolákban biztonságos és egészséges környezetben" - hangsúlyozta Audrey Azoulay. Nehezményezte, hogy ennek ellenére a világon számos oktatási intézményben hiányoznak a tanulók egészségét szolgáló berendezések.

Az UNESCO felszólította nemzetközi közösséget, hogy nyújtson támogatást ezeknek az országoknak. A szervezet adatai szerint csaknem 584 millió iskolás gyerek korlátozottan, vagy egyáltalán nem fér hozzá tiszta ivóvízhez, valamint olyan alapvető szaniter berendezésekhez, mint a WC. Ezeknek a diákoknak csaknem 40 százaléka a Szaharától délre található afrikai államok lakója.

Az UNESCO felhívta a figyelmet arra, hogy a diákság egészségét és élelmezését szolgáló intézkedések elősegítik a gyerekek gyakoribb iskolába járását. Önmagában a rendszeres iskolai étkezések kilenc százalékkal növelik a beiskolázottak arányát - tette hozzá az ENSZ szakosított szervezete.

Címkék:
szegénység, iskola, afrika, ensz,