Teljes a káosz a magyar felsőoktatásban: ezért is járhat a pluszpont az egyetemeken?

Pénzcentrum2022. november 21. 09:40

Bár több szakon tényleg nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi vizsga 2024-től, a pontok miatt még így is érdemes lesz a nehezebb vizsgát választani, hiszen sokkal kevesebbet ér a középszintű vizsga.

Nagyban változik a felvételi eljárás 2024-től, ugyanis nem lesz alapfeltétel az egyetemi-főiskolai felvételin az emelt szintű érettségi. A tanintézmények ezen kívül maguk dönthetnek arról is, hogy mire jár többletpont, és mennyi.Azonban korai az öröm, a számítások alapján ugyanis még mindig az emeltszintű érettségi az, ami többlet pontot tud biztosítani.

A pontszámítások alapján ugyanis továbbra is szükség lesz az emeltszintű érettségire, hiszen a középszintű sokkal kevesebbet ér majd. Az eddig a pontszámítási szabályok egyértelműek voltak, ez alapján egy 73 százalékos középszintű és egy 73 százalékos emelt szintű érettségi ugyanannyi pontot ért, különbséget csak az emelt szintért járó 50 pluszpont jelentett.

2024-től ez megváltozik, az érettségi pontok számításakor más súllyal veszik majd figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit. A már példaként említett 73 százalékos emelt szintű érettségi továbbra is 73 pontot ér majd, de a 73 százalékos középszintért csak 49 felvételi pont jár majd a felvételin, az eduline közölte az átváltási táblázatot is.

Ezen kívül az egyetemek és főiskolák 2024-től maguk dönthetnek arról is, hogy mire és mennyi pluszpontot adnak, azonban azt már most tudni, hogy az emelt szintű érettségit a felsőoktatási intézmények többsége pluszpontokkal fogja jutalmazni.

Címkék:
oktatás, érettségi, felsőoktatás, felvételi, továbbtanulás, egyetemek, érettségi vizsga,