Sztrájkolnak a tanárok, élőlánc és hídfoglalás Budapesten: a legfontosabb események egy helyen

Pénzcentrum2022. október 5. 08:25

Országos demonstrációt hirdetett szerdára, a pedagógusok világnapjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: a mai napon rengeteg intézményben sztrájkolnak a pedagógusok, több helyen élőlánccal tiltakoznak a hazai oktatás helyzete miatt. Budapestre hídfoglalás lesz, délután pedig a fővároson kívül több városban is tüntetést tartanak. A nap folyamán ebben a cikkben követjük a fontosabb eseményeket.

2022. október 5. 21:28

40 ezren!

A BRFK legfrissebb becslései szerint a téren és a környező utcákban levők létszáma bőven meghaladta a 40 ezret: háromnegyedük 20 év alatti
2022. október 5. 19:31

Fele ekkora tömegre számítottak a szervezők

Úgy 15 ezren lehetnek most a tüntetésen.
2022. október 5. 18:54

Nem állnak meg a metrók a Kossuth téren

A metrók nem állnak meg a Kossuth térnél, a Batthyány térről egyenesen a Deákig mennek, akkora a tömeg az állomáson és a környéken - írja a hvg.hu.
2022. október 5. 18:14

19 órára a Parlement elé várják a résztvevőket

Sokan már meg is érkeztek oda.
2022. október 5. 18:06

Óriási tömeg gyűlt össze a Margit híd környékén

A Telex szúrta ki, hogy a Közút Figyelő kameráin is látszik, mekkora tömeg gyűlt össze a mai hídfoglalós tüntetésen este 6 körül:

2022. október 5. 17:12

Elfoglalták a Margit hidat

A PDSZ videóján jól látszik, hogy a demonstrálók teljes egészében lezárták a Margit hidat öt óra után.

 

Loading...
2022. október 5. 16:16

A szakszervezetek tájékoztatója az Alepvető Jogok Biztosának Hivatala előtt

Loading...
2022. október 5. 15:35

Ennyi tanár hiányzik Budapesten

Kókán István, a Pedagógusok Szakszervezetének Pest megyei elnöke az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál beszélt arról a 24.hu tudósítása szerint, hogy mekkora a fővárosi pedagógushiány. Arról is beszélt, országosan 2021-ben több mint 6300 fő hiányzott a közoktatásból.

 

Elmondása szerint tavaly az alábbi munkaerő hiányzott a budapesti általános iskolákból:

  • Tanító 165 fő (44,9 százalék),
  • Idegennyelv-tanár 87 fő (23,7 szazalék),
  • Matematikatanár 124 fő (33,9 százalék),
  • Természettudományok 115 fő (31,4 szazalék),
  • Informatikatanár 93 fő (25,4 szazalék),
  • Humán tantárgyak 28 fő (7,6 szazalék),
  • Képességfejlesztő 62 fő (16,9 százalék),
  • Gyógypedagógus 44 fő (11,9 szazalék),
  • Egyéb 52 fő (14,1 szazalék).

 

2022. október 5. 11:17

MOK: tanárok nélkül nincs jövő

A Magyar Orvosi Kamara szolidáris minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, "így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal". Az alábbi közleményt tették közzé:

 

Amikor Margaret Mead-től, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe. Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét.

 

Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus. Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat.

 

Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy. S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják.

Ez pedig nagyon nem jó így. Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban.

 

Tanár nélkül nincs jövő.

 

Ezért mi, a Magyar Orvosi Kamara vezetősége ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2022. október 5. 10:28

Több ezren sztrájkolnak

Ma 83 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik és több ezren sztrájkolnak az oktatásért - közölte a friss adatokat a Tanítanék Mozgalom.
2022. október 5. 08:55

Az orvosi egyetemek is szolidaritanak a sztrájkolókkal

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat - közölték az MTI-vel.

 

Az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük - írták.

 

A munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják. Azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat. Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával

 

- közölték.

2022. október 5. 08:36

Újabb felvételek az Erzsébet hídtól

Így áll most az élőlánc a PDSZ videója szerint.

 

Loading...
2022. október 5. 08:21

A Keletiig ér az élőlánc Budapesten

A PDSZ szerint már a Keletinél tart a tiltakozók élőlánca.

 

Loading...
2022. október 5. 08:07

Gyűlik a tömeg a pesti belvárosban

A PDSZ által közzétett videóban látható, hogy szerda reggel szép számmal gyűltek össze Budapest belvárosában. 7:45-től diák-szülő élőláncot tartanak az Erzsébet híd és a Keleti pályaudvar között, amelyhez számos fővárosi középiskolából csatlakoztak.

 

Loading...
2022. október 5. 08:03

Több pedagógust is kirúgtak, rengetegen csatlakoznak az akcióhoz

Az október ötödikei akciókhoz egyre többen csatlakoznak azóta, hogy kiderült: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát azonnali hatállyal kirúgták, amiért szeptemberben többször is csatlakoztak a polgári engedetlenséghez, és nem vették fel a munkát.

 

A Tanítanék Mozgalom tegnap azt közölte, hogy 746 tanár, 57 iskolában nem fogja felvenni a munkát szerdán. Emellett a szervezet megerősítette, hogy Törley Katalint, a mozgalom alapítóját is kirúgták a Kölcseyből.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA

Címkék:
sztrájk, pedagógus, tanárok, diáktüntetés,