Jöhet az online oktatás? Rezsikrachra készülnek a magyar egyetemek, fagyoskodhatnak a kollégisták

Seregély Orsolya2022. október 4. 13:02

Még mindig rengeteg a kérdés a magyar felsőoktatásban, hiszen az emelkedő rezsiárak miatt több intézmény aggódik. Mint a Pénzcentrum körkérdéséből kiderült, van olyan intézmény, ahol már az online oktatást is kilátásba helyezték, másholt a teljes szemesztert is átütemezték. A BME-n például jövőre mintegy 3 milliárd forinttal ugorhatnak meg a rezsiszámlák. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig arról beszéltek, még azt sem tudni, hány fok lesz majd télen a kollégiumokban.

A kormánynál nincs tervbe véve az online oktatás bevezetése, azonban a rendelet már megszületett arról, hogy hány fok lehet a tantermekben, ami az egyetemekre is vonatkozik. Korábban a Belügyminisztériumot kérdeztük meg arról, hogy miben fog változni az idei tanév az emelkedő rezsi miatt. Válaszukban írták, a kormány célja, hogy az iskolák zavartalanul, a hagyományos tanrendben működjenek, így készülnek a tanévre.

A felsőoktatási intézményeknek azonban kihívást okozhat a rezsiköltségek kifizetése. Míg több egyetemnek, főiskolának már lejárt a hosszú távra kötött szerződése, és tudnak kalkulálni a megemelt árakkal, vannak olyan intézmények is, amelyek még nem tudják, hogy mekkora változás lesz a rezsiköltségekben.

Annyi biztos, hogy a rezsiárak emelkedése miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem olyan döntéseket hozott, amelyek a félév menetét alapvetően megváltoztatják. Az őszi szünet a 2022/2023-as tanév első szemeszterében elmarad az ELTE Bölcsészettudományi Karán, és az utolsó, december 5-én kezdődő hét már online lesz, ahogy a vizsgaidőszak is. Ez változatlanul december 19-től január 4-ig, míg a szorgalmi időszak a  szeptember 12-től december 9-ig tart.

A Budapesti Corvinus Egyetem kérdésünkre elmondta, hogy közbeszerzési eljárások során szerződött a szolgáltatókkal, hosszú távú megállapodásokkal rendelkezik, az energiaárakat továbbra is ezek alapján fizetik.  

A Budapesti Corvinus Egyetem továbbra is jelenléti oktatással tervezi a teljes tanév lebonyolítását

- tette hozzá válaszában az intézmény, továbbá kiemelte, hogy az elmúlt két és fél évben a Corvinus Egyetem teljes mértékben kiépítette a zökkenőmentes online oktatás feltételeit, így ha a járványhelyzet bármikor szükségessé tenné, akkor az egyetem gyorsan át tud állni a hibrid, vagy online oktatásra. 

A Semmelweis Egyetem megkeresésünkre közölte, hogy az őszi szorgalmi időszak a tanév rendjében meghirdetett módon zajlik, és az egyetem jelenleg nem készül átállni az online oktatásra sem.

Azonban tárgyalások folynak arról, hogy az energiavészhelyzetre tekintettel a 2023.04.03. és 2023. 04.10. közötti időszakra tervezett tavaszi szünet elmaradjon, de ebben az esetben – a szokásoktól eltérő módon -, 2022 decemberében, a két ünnep között, oktatási szünetet rendelnek el az intézményben. A fenntartási költségek változása nem befolyásolja az egyetemhez kötött egészségügyi közellátást, diagnosztikus és gyógyító tevékenységet

- írták.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az oktatás jelenléti formában zajlik, a 2022/2023-as tanév I. félévének tanítási rendje nem változik - válaszolták a Pénzcentrum kérdésére. A folyamatos közüzemi szolgáltatások biztosítottak, a BME már megkötötte a vonatkozó szerződéseket a szolgáltatókkal.  

Előzetes kalkulációink alapján az Egyetem 2023. évi rezsi kiadása mintegy 3 milliárd forinttal lesz nagyobb az idei költségeknél, és nem zárható ki a költségek további emelkedése. Az Egyetemen takarékossági intézkedéseket vezetünk be ezek egy részéről a már közzétett rektori-kancellári közös felhívás rendelkezik, egy részük kidolgozása – a fenntartóval egyeztetve - jelenleg folyik

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá az egyetem szóvívője.

Megkérdeztük a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját is arról, hogy ők mit tapasztalnak az emelkedő rezsiárakkal kapcsolatban. Budai Marcell kérdésünkre elmondta, hogy általánosan érezhető, aggódnak az intézmények.

Közbeszerzésen szerzik meg az intézmények a forrásokat többek között a rezsiköltségekre is, van olyan intézmény, ahol ez a szerződés már lejárt, de olyan is van, ahol majd csak januárban fog. Az intézmények próbálják kikalkulálni a díjakat, ez viszont nehéz, hiszen szinte hétről hétre változhatnak ezek a díjszabások

- emelte ki lapunknak a HÖOK Sajtófőnöke. Mint mondta, van olyan egyetem, ahol már ehhez igazítják a tanévet, többek között az ELTE is átrendezte a szemesztert, hogy a tél során a vizsgák már online történjenek, az őszi szünetet pedig kihagyják.

Szervezetünk folyamatosan egyeztet az ágazati szereplőkkel, főleg arról, hogy ha online oktatásra kerülne sor, úgy abban az esetben a kollégiumokat ne zárják be, hiszen vannak olyan diákok, akiknek ez az állandó lakhelye

- mondta Budai Marcell, majd hozzátette, hogy ennek ellenére a kollégiumi díjakban nem várnak változást, hiszen azt a kormány szabja meg. Jelenleg az állami ösztöndíjas hallgatóknak ez 9 000 és 18 000 forint között mozog, komfortszint alapján.

Ennek ellenére azonban nem tudni, hogy hogyan lesz meghatározva a hőmérséklet, hiszen az intézményekben bevezetett 18 fok lakhely tekintetében nem elegendő. Erről kollégiumok tekintetében még nem volt szó, azonban nem tudni, hogy lesz-e erre bármiféle rendelet

- tette hozzá a sajtófőnök.

Címkék:
fűtés, rezsi, egyetem, oktatás, áram, rezsicsökkentés, felsőoktatás, számlák, höok, rezsiemelés,